De ce tac comisarii de mediu și unde s-au „evaporat” deșeurile de plumb?
Sorina Popa
Tone de materiale periculoase s-au făcut nevăzute, iar comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara tac mâlc. Cum așa, veți spune? Se pare că 60 de tone de deșeuri de plumb nu reprezintă o problemă pentru cei de la Garda de Mediu Hunedoara care nu mișcă un deget când vine vorba de poluarea în județ. Or fi interesele prea mari pentru ca județul să beneficieze de un mediu curat!
Întrebări fără răspuns
Au trecut patru luni de când MESAGERUL HUNEDOREAN a relatat despre cele 60 de tone de material periculoase care s-au „evaporat” de la fosta fermă din Șoimuș, cel mai probabil cantiatea ajungând în râul Mureș, spun specialiștii de mediu.
Așadar, la câteva luni de la dezvăluirile noastre, comisarii tac și nu dau răspunsuri privind măsurile luate față de firma care a deținut aceste deșeuri de plumb.
Domnule prefect al județului, coordonați deconcentratele, ce le spuneți hunedorenilor vizavi de această situație?
Reamintim că mai mulți cetățeni din Șoimuș au reclamat situația materialelor periculoase de la Șoimuș. „Pe amplasamentul din Șoimuș, strada Fermei, a fost autorizată din anul 2008 activitatea de prelucrare deșeuri cu conținut de plumb, iar materialul rezultat în urma prelucrării, denumit concentrat de plumb, era destinat exportului în China.
În anul 2015, deoarece cantitatea autorizată de material cu conținut de plumb existentă pe amplasament a fost depășită, APM Hunedoara a anulat autorizația și a stabilit obligații de mediu, ambele proceduri fiind validate prin hotărârea judecătorească definitivă nr. 371/2016. Deținătorul materialului și al amplasamentului, Minprod 2005 SRL, fiind în faliment, a fost desemnat un lichidator, care a valorificat întreaga cantitate de material cu conținut de plumb. Însă, în decembrie 2017, 3 tiruri încărcate cu 61 big-bag-uri conținând concentrat de plumb, au fost returnate ilegal din Portul Constanța, cu permisiunea reprezentanților GNM, conform consemnărilor Parchetului Curții de Apel Constanța, în Dosarul 437/P/2018 și au ajuns pe amplasamentul neautorizat din Șoimuș, ca deșeuri de plumb, conform consemnărilor aceluiași Parchet, în Dosarul 525/P/2017”, a declarat în iulie 2021 Geor-geta Barabaș, șefa APM Hunedoara.