Comunitate

Secția de boli infecțioase a spitalului devean, în prima linie în lupta contra Covid

Adriana Năstase

Secția Boli Infecțioase funcționează într-o clădire pavilionară, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Deva. Clădirea a fost finalizată în 2014, fiind o construcție nouă pe doua nivele, cu 13 saloane cu două paturi și o rezervă cu un singur pat, fiecare salon având grup sanitar propriu, asigurând condiții optime de spitalizare.

Ce medici lucrează aici
În ceea ce privește dotarea cu echi­pa­men­te, secția beneficiază de surse de oxigen, un ecograf, monitoare defuncții vitale, injec­to­mate.
Secția este condusă cu mult profesio­na­lism și dedicare de către medicul Mihaela Anca Raus, medic primar boli infecțioase cu competență în ultrasonografie generală, fiind cea care ține închegată întreaga echipă medicală. Sunt încă trei medici care lucrează aici, Antonela Daniela Oniciuc – medic primar specialitatea boli infecțioase, competență în ultrasonografie generală, management sani­tar, Andreea Giorgiana Petcu – medic primar specialitatea boli infecțioase și Oana Maria Săceanu – medic specialist specialitatea boli infecțioase. Mai sunt 9 asistente, 6 infirmiere, o îngrijitoare, un brancardier și un statistician.

Lupta cu Covid-ul
Secția de Boli Infecțioase a avut și are un rol important în perioada pandemiei Covid, oferind asistență medicală de specialitate pa­cienților confirmați cu SARS Cov-2 pre­cum și evaluări clinice, investigații complexe în scopul stabilirii unui diagnostic prompt și a unui tratament.
Pacienții care sunt internați prezintă o patologie vastă, ei au afecțiuni determinate de infecții bacteriene, virale, fungice sau parazitare cu localizări diverse.
Începând cu luna martie 2020, atunci când pri­mul pacient din județ, diagnosticat cu Covid a fost internat aici, a fost asigurată mo­ni­torizarea și el a beneficiat de tratamentul necesar. Secția a înregistrat bolnavi internați cu Covid cu forme severe și critice, aici fiind tratați peste 1.000 de bolnavi.
„Eforturile depuse de întreaga echipă medicală, profesionalismul si empatia cu care fie­care membru al echipei se prezintă la patul bolnavului în fiecare zi, ne-a adus în per­manență aprecierea bolnavilor care ne-au trecut pragul. Ne-am bucurat împreună pen­tru fiecare bolnav care s-a vindecat și a pă­ră­sit spitalul, pentru fiecare familie reîntregită și pentru fiecare pacient care a depășit cu bine boala”, susține dr. Lucian Miron, directorul me­dical al Spitalului Județean de Urgență Deva.

Bolnavi cu HIV
„În luna decembrie a anului 2021, sectia de Boli Infectioase a fost igienizată în totalitate și a fost mărită capacitatea instalației de oxigen.
Prin serviciul de Spitalizare de Zi, diag­nos­ticăm patologii infecțioase ce pot fi izolate și tratate ambulatoriu și asigurăm cu prompti­tu­dine profilaxia rabiei prin seroterapie și vaccinare antirabică”, a adăugat dr. Lucian Miron.
În cadrul Spitalului Județean de Urgență Deva se desfășoară Programul de Supra­veghere şi controlul infecţiei HIV ( în prezent sunt în evidență 66 de pacienți).Totodată, sunt monitorizate gravidele HIV și se face profilaxia infecțiilor HIV la nou-născut, în 2021fiind în evidență 6 gravide din care 4 au născut copii sănătoși.
La nivelul unității sanitare există un cabinet de boli infecțioase în care își desfășoară activitatea dr. Elena Câmpeanu, medic primar boli infecțioase, care are în evidență 180 de bolnavi cu hepatite virale dintre care 98 de pacienți cu Hepatita virală B în tratament antiviral și 35 de pacienți cu Hepatită virală C.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura