Gurasada: De la impozite, la date oficiale
Magdalena Șerban
Comunitatea din Gurasada e așteptată să-și onoreze impozitele pentru 2022, până în 31 martie beneficiind de o reducere de 10 procente toate persoanele fizice care achită dările integral. Totodată, invitația conducerii locale se adresează și în vederea completării Registrului Agricol.
Se aplică bonificație
„Plățile se pot efectua în numerar, direct la primărie, sau prin virament bancar, în baza contului din Trezorerie. Sperăm ca lumea să-și ia o piatră de pe inimă referitor la obligațiile fiscale și să plătească în primul trimestru ceea ce are de dat la stat. Este mai bine și pentru oameni, scăpându-se de aceste îndatoriri, dar și pentru noi, ca administrație, adunându-se bani la buget. Oferim, la fel ca în fiecare an, un bonus de apreciere pentru acest efort, constând în discount-ul de zece la sută. E mult, e puțin, cetățenii știu cel mai bine, dar noi considerăm că e o formă de sprijin. Nu am majorat grila de impozitare, ci doar ne-am supus prevederilor Codului Fiscal, respectndu-le prin indicele ratei inflației. Doresc să le mulțumesc și celor care pentru 2021 sunt la zi cu dările și să-i asigur de aprecierea mea. Într-o perioadă bolnavă, cu necazuri și lipsuri, e greu să-ți stabilești prioritățile când ai curent și încălzire de plătit, copii pe care trebuie să-i întreții și multe altele care te ajung din urmă”, a subliniat primarul din Gurasada, Silviu Nan (foto).
Completări în Registrul Agricol
În altă ordine de idei, așa cum s-a început deja în mai toate instituțiile publice, urmează o perioadă de digitalizare, fiind vizat cu precădere Registrul Agricol. Datele vor fi trecute de pe suport de hârtie în sistem electronic, centralizarea lor fiind importantă pentru orice demers birocratic, de la emiterea adeverințelor pentru APIA și până la corelarea proprietăților. ,,Rog cetățenii ca până în 1 martie să se prezinte la Compartimentul Agricol al primăriei pentru a completa Registrul Agricol cu cartea/buletinul de identitate al tuturor membrilor ce compun gospodăria și certificatele de naștere pentru copiii minori sub 14 ani ce nu dețin act de identitate, documente privind imobilele și terenurile aferente (extras CF, contract de vânzare-cumpărare) sau alte acte din care să rezulte calitatea de proprietar, documente privind terenurile agricole aflate în proprietate, informații privind numărul de efective de animale deținute, cât și culturile/producția vegetală în cursul anului 2021. Încet, încet, vom transpune baza de date din registrul efectiv în mediul digital și totul trebuie să fie întocmai cu situația reală, din teren. Există obligativitate pentru cetățeni, impunându-se să comunice datele corecte și actualizate. Unii au noi terenuri date sau primite în arendă, alții au mai multe animale, iar lista continuă. Lucrurile se pot schimba semnificativ de la un an la altul, deasta trebuie informate autoritățile despre modificări”, a mai arătat edilul.