Zi neagră pentru acuzaţi
Nicolle Ebner
Inculpaţii în mai multe dosare de infracţiuni, unele grave, rămân în continuare în arest preventiv. Astfel, magistraţii Tribunalului Judeţean Hunedoara au respins recursul celor 13 inculpaţi în dosarul „Mafiei cuprului” şi au dispus menţinerea măsuri arestării preventive în cazul celor doi bărbaţi acuzaţi de proxenetism.
Proxeneţii rămân în arest preventiv
Doi dintre inculpaţii în dosarul nr. 1445/97/2010 rămân în continuare în arest preventiv. În mod normal, procesul pe fond trebuia să se desfăşoare în data de 1 septembrie, însă ieri, a avut loc un termen intermediar, pentru verificarea legalităţii şi temeiniciei arestării preventive a doi dintre inculpaţii care au cerut înlocuirea măsurii arestării preventive cu obligativitatea de a nu părăsi ţara sau localitea. Ieri, instanţa a respins cererile acestora şi a dispus menţinerea măsurii arestării. Nemulţumiţi, aceştia au declarat recurs, iar dosarul va fi înaintat Curţii de Apel Alba Iulia.
Un număr de 29 de persoane, dintre care şi cinci femei, au fost arestate la începutul lunii martie 2010, fiind acuzate că făceau parte dintr-o grupare infracţională organizată, specializată în trafic de persoane, în scopul exploatării sexuale, care racolau fete ce proveneau din familii fără posibilităţi materiale sau dezorganizate, pentru a le obliga să se prostitueze în afara graniţelor ţării, dar şi în România. În total, în acest caz sunt aproape 90 de învinuiţi, dintre care şi cetăţeni străini. O parte dintre inculpaţi au fost puşi în libertate, însă nu toţi cei care au cerut înlocuirea măsurii arestării preventive cu obligativitatea de a nu părăsi ţara sau localitea, au reuşit să-i convingă pe magistraţi că pot fi judecaţi în afara puşcăriei.
Recurs respins în dosarul „mafiei cuprului”
Instanţa a dispus menţinerea măsurii de arest preventiv şi în dosarul „Mafiei cuprului”. Ieri, cei 13 hunedoreni inculpaţi în dosarul „Mafiei cuprului din Hunedoara”, aflaţi în arest încă din toamna anului trecut, s-au aşteptat ca judecătorii să aprobe recursul lor, şi să-i pună în libertate, însă acest lucru nu s-a întâmplat. „În consecinţă, starea de arest preventiv se menţine”, a declarat Ildiko Glăman, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Judeţean Hunedoara. Inculpaţii, printre care se numără şi paznici care „protejau” combinatul ArcelorMittal, sunt acuzaţi că au produs combinatului, pagube de peste 300.000 de lei, prin furturi de cupru.