SCRISOARE DESCHISĂ. Domnului Nicolae-Ionel Ciucă – Prim-ministru al României
Domnule prim-ministru Nicolae-Ionel Ciucă, ne adresăm dumneavoastră la un an de la oprirea activităţii Termocentralei Mintia, cu speranţa că nu veţi tolera actul de trădarea naţională, săvârşit de oficiali ai Guvernului României sau de funcţionari ai ministerelor pe care le conduceţi.
Facem acest apel către militarul Nicolae-Ionel Ciucă, în virtutea depunerii de către dumneavoastră a jurământului militar din care redăm:
„…Jur să nu-mi precupețesc sângele și viața pentru a apăra pământul strămoșesc, independența și suveranitatea patriei…”
Le arătăm românilor distincţiile şi decoraţiile primite de dumneavoastră în cariera militară, distincţii care ne dau speranţa că acest guvern nu are la cârma sa un alt „servitor al intereselor străine”, cu precizarea că cei care au condus România în ultimii treizeci de ani NU au dat dovadă de buni români. (…)
Considerăm că Ministerul Energiei a încălcat prevederile art. 1 și 3, lit. m din legea 51/1991, și duce o politică de vulnerabilizare a Sistemului Energetic Național prin renunțarea la capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de combustibil fosil, singurele capacități care pot opera indiferent de condițiile climatice, Termocentrala Mintia aflându-se sub Protecţia Infrastructurilor Critice din România, monitorizată de SRI.
Sistemul Energetic Naţional trece printr-o perioadă critică, dependenţa de importul de energie electrică fiind evidentă.
Suveranitatea unui stat este strâns legată de Independenţa Energetică a acestuia, România riscând să devină un vasal umil al Uniunii Europene, o piaţă de desfacere pentru mărfurile aduse din afara ţării, fără posibilitatea de a negocia de la egal la egal cu partenerii economici din alte ţări.
Acum ţările din Europa riscă să rămână fără gazele livrate de Rusia, cu consecinţe foarte grave pentru economia acestora, fiind nevoite să folosească mai multă energie electrică pentru limitarea efectelor cauzate de o eventuală lipsă a gazelor.
România este dependentă de energia electrică produsă în vestul Uniunii Europene, energie electrică care va lipsi în perioada următoare ca urmare a crizei din Ucraina şi Rusia, aşa cum a lipsit pe 8 ianuarie 2021, când a avut loc pana generală de curent în cele şase judeţe din nord-vestul ţării noastre.
Un stat care nu este independent energetic nu îşi poate asigura securitatea naţională şi cea energetică, un subiect cheie pe agenda Uniunii Europene.
România are nevoie de investiţii semnificative în infrastructura de transport a energiei electrice, în construirea unor noi capacităţi de producţie care să înlocuiască treptat vechile instalaţii de producere a energiei electrice. Un risc major pentru SEN este legat de faptul că peste 80% din necesarul de energie electrică este produsă în sudul României, acest dezechilibru duce la costuri foarte mari pentru transport, dar vulnerabilizează zona de nord-vest unde consumul este acoperit datorită transferului de putere din restul ţării şi din import. O dovadă în acest sens stă pana generală de curent care pe 8 ianuarie 2021 a afectat şase judeţe din nord-vestul ţării.
Rezultatul „analizei adecvanţei sistemului electroenergetic naţional” realizată în anul 2019 care cuprindea şi cei 1275 MW putere instalată la Termocentrala Mintia, arăta că pentru anul 2022 se înregistrează o lipsă de capacitate de producere în SEN în raport cu cererea de consum de 1799 MW, iar pentru anul 2027 o lipsă de capacitate de producere de 2512 MW. Aceste valori sunt la limita capacităţii de import a liniilor electrice de transport transfrontaliere, iar importul implică anumite riscuri legate de potenţiala lipsă de resurse regionale în ceea ce priveşte capacităţile de producere a energiei electrice.
În ciuda acestor analize făcute de C.N.T.E.E. Transelectrica S.A., constatăm domnule prim-ministru, că actualul guvern continuă politica de demolare a termocentralelor amplasate în vestul ţării, care aparţin fie de Complexul Energetic Oltenia, fie de Complexul Energetic Hunedoara, cu o putere instalată de peste 4500 MW.
În continuare vom face referire la Termocentrala Mintia, o centrală care are cel mai bun randament pe cărbune şi este a treia centrală din România, cu o putere instalată de 1275 MW.
Apreciem faptul că în spatele acestei politici de demolare a termocentralei se ascund interese geostrategice și economice din afara României. Termocentrala Mintia face legătura între sistemul energetic românesc și cel al Uniunii Europene (UCTE). De mare capacitate, această termocentrală poate asigura peste 10% din necesarul de energiei electrică a României, fiind singurul mare producător de energie electrică din zona de vest a României. Oprirea acestei termocentrale se face înainte de punerea în funcție a unei capacități nucleare de peste 1000 MW, la PACS ( Ungaria ) și închiderea inelului de 400 KV, cu consecințe asupra fluxului de energie electrică care până acum doi ani avea sensul din România spre Ungaria.
La data de 5 martie 2021 acest producător de energie electrică şi termică a fost oprit, urmând o creştere cu peste 900% a preţului la energie electrică, totodată, au fost lăsate fără agent termic peste 30% din apartamentele municipiului Deva, şcoli, grădiniţe, spitale, instituţii publice şi agenţi economici. La un an distanţă, încă avem instituţii publice şi de învăţământ, dar şi peste 10.000 de cetăţeni care suferă de frig şi de lipsa apei calde.
Domnule prim-ministru, în ciuda analizei făcută de C.N.T.E.E. Transelectrica S.A., a preţurilor alarmant de mari la energia electrică, Guvernul României condus de dumneavoastră, semnează la data de 9 decembrie 2021, retragerea din exploatare a unor capacităţi de producere a energiei electrice de încă 1275 MW, aparţinând de Termocentrala Mintia. Această măsură creşte deficitul de energie pentru anul 2022 de la 1799 MW la 3074 MW. Această decizie nu are nici o fundamentare venită din partea C.N.T.E.E. Transelectrica S.A., ci dimpotrivă, adânceşte criza energetică şi o prelungeşte nepermis de mult, totul printr-o singură semnătură, cea a ministrului energiei, prin adresa nr. 16619/VDP/9.12.2021, transmisă către Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A., dar şi către ANRE, instituţie care nu a intervenit în blocarea acestei decizii.
Domnule prim-ministru Nicolae-Ionel Ciucă,
opriţi demolarea
Sistemului Energetic Naţional!
Domnule prim-ministru Nicolae-Ionel Ciucă,
opriţi demolarea
Termocentralei Mintia!
Domnule prim-ministru,
nu acceptaţi un act de guvernare care să aibă ca „reuşită” prăbuşirea Sistemului Energetic Naţional;
nu acceptaţi un act de guvernare în care „performanţa” de a face şomeri pe bandă rulantă va devenii pentru români un motiv de emigrare;
nu acceptaţi un act de guvernare care refuză asigurarea stocurile de combustibili necesari pentru trecerea sezonului rece în siguranţă, măsuri necesare pentru asigurarea siguranţei SEN şi pentru încălzirea populaţiei aşa cum prevede legea 82/1992 coroborat cu legea 325/2006;
nu acceptaţi un act de guvernare care refuză conformarea Termocentralei Mintia la condiţiile de mediu, oprind promovarea unui proiect de trecere a instalaţiilor de ardere pe alt tip de cărbune cu conţinut redus de sulf ca fază intermediară până la trecerea pe alt tip de resurse, soluţie confirmată de ICEMENERG Bucureşti, la data de 22 noiembrie 2019. Această măsură ar asigura un preţ de cca. 500 lei /MW, cel mai scump MWh din România, deci preţurile de peste 2000 lei /MW ar devenii istorie;
nu acceptaţi un act de guvernare bazat pe privatizări „de doi lei” a termocentralelor româneşti în locul unor programe de reorganizare, o soluţie fiind aplicarea prevederilor OUG 60/2019, şi trecerea Termocentralei Mintia din domeniul public al statului în domeniul public al UAT Consiliul Judeţean Hunedoara, aşa cum a fost convenit în şedinţa din 23 februarie 2021, care a avut loc la Ministerul Energiei, la care au participat sindicatele, conducerea S. CEH S.A, conducerea Consiliului Judeţean şi a Prefecturii Hunedoara, alături de oficialii ministerului.
Aşadar, luăm poziţie fermă şi susţinem conexat cu prevederile HG 1023/12.10.2011 şi statutul iniţial al societăţii S. CEH S.A., care are la bază în ceea ce priveşte activul patrimonial, protocoale de predare-preluare, ca activele cedate iniţial la fuziune şi ulterior în timp, aparţinând de drept ELECTROCENTRALE DEVA, să revină în patrimoniul acesteia, astfel încât bunurile proprietate publică, să facă baza corectă a valorii patrimoniale şi a capitalului entităţii ce se va crea.
Vă solicităm public domnule prim-ministru, asumarea de către dumneavoastră şi a guvernului pe care îl conduceţi, a unui program de modernizare a termocentralei Mintia în locul demersului de vânzare la fier vechi sau de trecere în sectorul privat al acesteia.
Domnule prim-ministru, nu ignoraţi importanţa termocentralei Mintia, acest obiectiv este unul strategic pentru România, iar noi românii, nu vom accepta la nesfârşit sfidarea, bătaia de joc din partea unei clase politice care şi-a pierdut identitatea, o clasă politică care şi-a pierdut interesul faţă de ţară.
Domnule prim-ministru, România are nevoie de un guvern care să urmărească interesul naţional, un guvern care să militeze pentru creşterea nivelului de trai, pentru bunăstarea cetăţenilor, un guvern care să asigure viitorul copiilor şi al nepoţilor noştri.
Domnule prim-ministru Nicolae-Ionel Ciucă, salvaţi Termocentrala Mintia şi asiguraţi securitatea energetică a României! Reduceţi preţul la energia electrică la nivelul celui din luna martie 2021, faceţi acest lucru pentru toţi românii care au depus jurământul militar şi care acum se uită îngroziţi la facturile de energie şi gaz, români pe care nici războiul nu îi sperie mai tare.
Cu deosebită consideraţie.
Preşedinte,
Cristian Iştoc