Ziua Mondială a Tuberculozei 2022 – „Investiți pentru a pune capăt tuberculozei. Salvați vieți.”
În fiecare an, pe 24 martie, comemorăm Ziua Mondială a Tuberculozei (TBC), cu scopul de a sensibiliza publicul cu privire la consecințele devastatoare ale TBC asupra stării de sănătate și asupra domeniilor social-economice și pentru a intensifica eforturile de a pune capăt epidemiei globale de TBC. Data marchează ziua din 1882, când doctorul Robert Koch a anunțat că a descoperit bacteria care provoacă TBC, ceea ce a deschis calea spre diagnosticarea și vindecarea acestei boli.
Bacilul tuberculozei rămâne unul dintre cei mai letali criminali infecțioși din lume. În fiecare zi, aproape 4000 își pierd viața din cauza TBC și aproape 28.000 de persoane se îmbolnăvesc de această boală, care poate fi prevenită și vindecată.
Tuberculoza (TB) este o boală bacteriană infecțioasă cauzată de Mycobacterium tuberculosis, care afectează cel mai frecvent plămânii. Se transmite de la o persoană la alta prin picături din gâtul și plămânii persoanelor cu boală respiratorie activă. La persoanele sănătoase, infecția cu M. tuberculosis adesea nu provoacă simptome, deoarece sistemul imunitar al persoanei acționează pentru a distruge bacteriile. Simptomele tuberculozei active a plămânilor sunt tuse (uneori cu spută sau sânge), dureri în piept, slăbiciune, scădere în greutate, febră și transpirații nocturne. Această boală este tratabilă cu o cură de șase luni de antibiotice.
Tema Zilei Mondiale a TBC 2022 – „Investiți pentru a pune capăt tuberculozei. Salvați vieți.” – transmite nevoia urgentă de a investi resurse pentru a intensifica lupta împotriva TB și pentru a îndeplini angajamentele de a pune capăt TB de către liderii mondiali. Acest lucru este esențial în special în contextul pandemiei de COVID-19, care a pus în pericol progresul proiectului ,,END TB ” ( STOP TB ) și pentru a asigura accesul echitabil la prevenire și îngrijire, în conformitate cu eforturile OMS de a atinge Acoperirea Universală a Sănătății. Mai multe investiții vor salva milioane de vieți, accelerând sfârșitul epidemiei de TBC.
Screening-ul sistematic poate aduce beneficii persoanelor care riscă să se îmbolnăvească de tuberculoză, deoarece depistarea timpurie și începerea tratamentului le pot îmbunătăți rezultatele și le pot reduce costurile. De asemenea, poate aduce beneficii comunităților întregi cu risc mai mare de TBC, prin reducerea prevalenței bolii și prevenirea îmbolnăvirii de TBC a altor persoane.
În ciuda faptului că poate fi prevenită și tratată, tuberculoza rămâne cel mai mare criminal infecțios din lume și principala cauză de deces în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV , responsabilă pentru 32% din cele 770 000 de vieți pierdute de HIV în 2018.
Cu ocazia acestei Zile Mondiale a TBC, OMS subliniază două intervenții cheie pentru a reduce decesele premature datorate TBC în rândul persoanelor cu HIV.
1) asigurarea tratamentului preventiv al TBC pentru toate persoanele cu HIV / SIDA eligibile; și
2) absorbția crescută a testelor de diagnostic mai noi.
Îngrijirea ambulatorie și comunitară centrată pe oameni ar trebui să fie preferată în locul tratamentului spitalicesc pentru pacienții cu TBC (cu excepția cazului în care condițiile grave necesită spitalizare) pentru a reduce oportunitățile de transmitere.
Utilizarea tehnologiilor digitale ar trebui intensificată pentru a sprijini pacienții și programele printr-o mai bună comunicare, consiliere, îngrijire și gestionare a informațiilor, printre alte beneficii. În conformitate cu recomandările OMS, tehnologii precum monitoarele electronice de tratament și terapia video-susținută pot ajuta pacienții să-și finalizeze tratamentul cu TBC.
Tuberculoza (TB) și COVID-19 sunt ambele boli infecțioase care atacă în primul rând plămânii. Ambele boli au simptome similare, cum ar fi tuse, febră și dificultăți de respirație. Cu toate acestea, TB are o perioadă mai lungă de incubație, cu un debut mai lent al bolii. În timp ce experiența privind infecția cu COVID-19 la pacienții cu TB rămâne limitată, se anticipează că persoanele bolnave, atât cu TB, cât și cu COVID-19, pot avea rezultate mai slabe ale tratamentului, mai ales dacă tratamentul TB este întrerupt. Pacienții cu tuberculoză trebuie să ia măsuri de precauție, conform recomandărilor autorităților sanitare, pentru a fi protejați de COVID-19 și pentru a continua tratamentul împotriva tuberculozei conform prescripției.
Tuberculoza este întâlnită la noi mai frecvent decât în alte țări europene: anual apar 130 de cazuri la 100.000 de locuitori, adică aproximativ 30.000 de bolnavi în toată țara (media europeană: 30 la 100.000 de locuitori). Tinerii bărbați sunt cel mai frecvent afectați.
În România există o rețea de unități sanitare care îngrijesc tuberculoza, astfel încât oricine are acces la un spital de pneumoftiziologie și la un dispensar de profil, unde se poate asigura diagnosticul și tratamentul gratuit până la vindecare. În fiecare județ există cel puțin un spital și 5-7 dispensare de pneumoftiziologie.
Date statistice privind cazurile de tuberculoza în judeţul Hunedoara:
TBC | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2020 |
Cazuri noi | 197 | 155 | 162 | 191 | 104 | 126 |
Cazuri readmise | 53 | 29 | 30 | 29 | 34 | 27 |
Compartiment Evaluare și Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate din cadrul Directiei de Sanatate Publica Hunedoara ,va organiza cu acest prilej actiuni de informarea populatiei , prin vizite la Sanatoriile de Pneumoftiziologie din judet , în unități de învațământ și prin intermediul medicilor de familie.
Cu stimă,
DIRECTOR EXECUTIV, MEDIC ȘEF DEPARTAMENT S.S.P.,
Ec. Mezei Ioan Sebastian Dr. Ghiara Oana
COORDONATOR COMP.E.P.S.E.S. ,
Dr. Roșca Daniela
Intomit/redactat: as.Jalba Adriana