Țiganca, lucrare exotică la muzeul devean
Lucrarea Ţigancă (foto) semnată Apostol Mănciulescu, face parte din Colecţia de Artă Plastică a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.Este pictată în ulei pe carton, prezintă dimensiunile de 58 cm x 41 cm şi, pe stratul pictural, în partea stângă din planul superior se observă semnătura <<Mănciulescu>>.
Tabloul de dimensiuni reduse înfăţişează nudul unei tinere femei redate din semiprofil. Pe fundalul nefinisat de culoare verde închis se conturează bustul femeii cu părul ondulat şi răsfirat peste umerii goi, reprezentată nud până la brâu. În partea inferioară nudul este acoperit cu pliurile rochiei pictate din tuşe de roşu vermilion, verde smarald şi tonurile acestor complementare. Atitudinea tinerei este relaxată şi şuviţele brune îi încadrează chipul expresiv cu privire galeşă, puţin stingherită, îndreptată în jos, spre colţul din stânga al tabloului. Expresivitatea trăsăturilor faciale cu bujori aurii şi buze trandafirii, cărnoase este întregită printr-o construcţie riguroasă, din eboşă. Frumuseţea exotică este evidenţiată de zvelteţea corpolentă a modelului cu sânii rotunzi şi plini, de carnaţia măslinie a pielii, de sprâncenele întunecate, dese şi arcuite pe sub care sclipesc feeric ochii bruni, ca doi cărbuni încinşi. Trandafirii sângerii şi cercelul cu perlă neagră accentuează senzualitatea scenei voyeuriste, în care modelul este surprins într-un moment de intimitate, dezvelindu-şi farmecele feminine. Gama cromatică este redată prin contrastul complementar, de la nuanţele de alb de pe îmbrăcăminte cu accente de roşu şi verde, la tonuri de umbră naturală, de sienna arsă şi de ocru, regăsite pe chip, pe corp şi în fundal.
Apostol Mănciulescu este un artist talentat de factură interbelică, iar caracteristicile stilului său sunt reliefate prin stăpânirea desenului şi a anatomiei umane, prin gestualism şi sensibilitate cromatică, prin abordarea tematicilor deosebite cu tentă exotică. (A.N.)