Satul Runcu Mare, în ruta caselor tradiționale dezvoltate prin PNRR
Magdalena Șerban
Bucurie mare pe administrația publică din Lelese după ce solicitarea depusă pentru a primi finanțare europeană în vederea renovării și punerii în circuitul turistic a opt gospodării din satul Runcu Mare s-a clasat pe poziția a treia din cele 16 documentații acceptate la nivel central prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Tradiția continuă!
„Am fost incluși în ruta caselor tradiționale, ceea ce e o veste foarte bună pentru noi, deoarece ne dorim chiar mult de tot să dezvoltăm harta turistică locală. Avem atâtea obiective superbe în jurul nostru, unele încărcate de istorie, altele de frumusețe, dar mai cu seamă de tradiții și obiceiur! Vrem să rămânem mari promotori ai datinilor străbune și ai vechilor valori adevărate, cele moștenite de la bunicii și străbunicii noștri. Cu banii europeni obținuți din finanțare vom transforma Runcu Mare într-un sat turistic, iar opt case vor fi modernizate și adaptate cerințelor din domeniu, astfel încât să poată fi primiți turiști în aceste gospdării. Toți cei care ne vor vizita, vor avea astfel ocazia să vadă cum arată o vatră tradițională. Finanțarea va veni după depunerea proiectului, dar acum în discuție e lista satelor care vor fi finanțate, printre care ne numărăm și noi“, a arătat primarul din Lelese, Ciprian Achim, renumit pentru efortul pe care îl depune pentru a-și promova cât mai bine comunitatea pe care o păstorește.
După cum se știe, termenul limită de depunere a propunerilor pentru includerea obiectivelor în cele 12 rute turistice/ culturale din PNRR a fost prelungit cu o săptămână, motivul fiind declanșarea războiului din Ucraina și faptul că autoritățile române sunt implicate în acordarea de ajutor umanitar refugiaților din țara vecină. Aceasta a însemnat că titularii obiectivelor au putut transmite propuneri de obiective până în 20 martie 2022, în loc de 13 martie 2022, dată care se prevăzuse inițial. Reprezentanții din Lelese s-au încadrat cu brio. Cele 12 rute turistice/culturale sunt: ruta castelelor, ruta curiilor, ruta culelor, traseul gastronomiei tradiționale, ruta bisericilor fortificate, ruta bisericilor din lemn, ruta mănăstirilor din zona Moldovei, ruta Sfântului Ladislau, traseul castrelor romane, ruta cetăților, refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei și ruta satelor cu arhitectură tradițională. Prin PNRR au fost alocate 103,53 milioane de euro pentru această investiție ce face parte integrantă din Componenta C11 – Turism și Cultură. Investițiile pentru restaurarea/ reabilitarea obiectivelor vor fi coordonate în parteneriat de Compania Națională de Investiții și/sau Unitatea de Management a Proiectului. Termenul maxim până la care demersurile pot fi finalizate este 30 iunie 2026.