Bolnavii cronici, omorâţi cu zile
Începând din data de 1 septembrie, suferinzii de boli cronice vor fi nevoiţi să scoată bani grei din buzunar, dacă vor să-şi asigure medicaţia zilnică necesară. În această situaţie se află bolnavii de leucemie, hepatită, ciroze, poliartrită reumatoidă sau boli psihice care, dacă vor să se trateze, vor fi obligaţi ori să îşi schimbe tratamentul, ori să-şi dea toate economiile pe medicamente.
Se ia preţul cel mai mic
Cu toate că, în teorie, medicamentele pentru bolnavii cronici au caracter gratuit, în practică, oamenii trebuie să scoată bani din buzunar, pentru a şi le putea cumpăra. Potrivit noului sistem de compensare, cu coplată, există un singur preţ de decontare, cel mai mic, pentru toate produsele care tratează o anumită boală, şi nu pentru fiecare medicament în parte, cum se întâmpla înainte. Astfel, de la acest preţ se stabileşte cât mai trebuie să scoată din buzunar fiecare pacient, în funcţie de tratamentul prescris. „Pacienţii aveau până acum posibilitatea de a alege între mai multe medicamente compensate. Prin aceste modificări, bolnavii nu vor mai avea atâtea opţiuni. Ei pot opta pentru produsele româneşti, pentru care Casa de Sănătate suportă o mare parte din cost sau, în condiţiile în care doresc să folosească în terapie leacuri de provenienţă străină, sunt nevoiţi să plătească o sumă foarte mare. Astfel, pe acestea din urmă le consider medicamente de lux”, a declarat Lăcrămioara Uibariu, directorul executiv al Direcţiei de Relaţii cu Furnizorii, Planificare şi Prognoză a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara.
Poate să ceară schimbarea tratamentului
În acest moment, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează doar substanţa cu preţul cel mai mic, de aceea, un pacient care se trata cu un medicament mai scump decât preţul minimal, nu va beneficia de decont, decât până la suma minimală. „Spre exemplu, un bolnav hipertensiv, căruia de obicei, medicul îi prescrie Tertensif, va fi nevoit să aleagă. Ori merge pe acelaşi tratament şi plăteşte mai mulţi bani, ori cumpără un alt medicament, respectiv versiunea cea mai ieftină a substanţei. Pacientul care nu-şi permite să suporte diferenţa de preţ poate merge la medicul de familie, să îi ceară schimbarea tratamentului cu medicamente de producţie românească, în care participarea lui cu bani să fie mult mai mică”, a adăugat Uibariu.