ActualitateFlash

Îngrămădeală la Secţia de ginecologie

Livia Botici

În cazul în care vreo femeie cu probleme ginecologice ar fi nevoită să se interneze în Spitalul Judeţean din Deva, pe Secţia de Obstetrică – Ginecologie, Nou-Născuţi, este foarte posibil să nu găsească nici un pat liber. Şi asta, nu pentru că ar exista în acest moment un exod al femeilor bolnave, ci pentru că numărul de locuri pentru paciente este insuficient.

„Ne-au redus 25 la sută din paturi”
Neîncăpătoare! Aşa poate fi descrisă, într-un singur cuvânt, Secţia de Obstetrică–Ginecologie, Nou-Născuţi a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva. Fiecare pat, din fiecare salon, este ocupat de o bolnavă, iar în cazul în care o femeie ar trebui internată de urgenţă, ar fi o reală problemă. „Tot etajul doi al spitalului aparţine secţiei noastre, dar, vă spun sincer, nu mai putem să ne descurcăm. Toate paturile sunt ocupate, mai mult, avem trei paciente care tocmai au născut, şi acestea folosesc paturile din sala de naşteri. Nu ne putem descurca cu locurile pe care le avem, respectiv 30, pentru toată secţia. Înainte ca spitalul să treacă în administrarea Consiliului Judeţean, aveam 40 de paturi, dar în urma ordinului ministrului Sănătăţii, ni s-au diminuat cu 25 la sută. La nivelul întregii unităţii sanitare, au fost reduse 48 de paturi, iar dintre acestea, 10 numai pe secţia noastră. Aveam nevoie de acele locuri şi în continuare, sperăm să nu mai urmeze o nouă tranşă de reduceri. Culmea, la Revoluţia din 1989, secţia de Obstetrică-Ginecologie, Nou-Născuţi avea 150 de paturi. Acum, suntem sub orice critică”, a declarat medicul ginecolog Dorina Florescu.

„Există un risc real pentru bolnave”
Pentru că Secţia de Interne din Spitalul Judeţean Deva se află în reparaţii capitale, pacienţii au fost mutaţi la etajul 3 al clădirii principale, adică, exact în locul unde ar fi trebuit să fie internate femeile operate, sau care se aflau înainte de operaţii ginecologice. „Tot la etajul 3, erau saloane de ginecologie septică şi aseptică. Acum, după ce Secţia de Interne ne-a luat locul, nu ne-a rămas decât etajul 2. Avem 13 paturi, care sunt folosite de femei însărcinate, de femei cu infecţii, sau operate. Imaginaţi-vă cât este de periculos pentru o pacientă însărcinată să stea în salon cu o femeie care prezintă infecţii. Există un risc real, care ar trebui luat în seamă. Restul de 17 paturi se află pe cealaltă parte a secţiei, unde sunt internate lăuzele şi mamele care au făcut cezariană. De asemenea, aceasta este o altă problemă, întrucât o femeie operată cu cezariană trebuie să stea în spital şapte zile, dar pentru că nu avem paturi suficiente, dacă pacuentele se simt bine şi copiii sunt sănătoşi, le dăm drumul acasă în cinci-şase zile maximum. Tot ce mai putem spera în acest moment este ca noua conducere să nu ne diminueze şi mai mult paturile şi aşa puţine, pe care le avem”, mai spune medicul Dorina Florescu.
Conducerea spitalului judeţean spune că nu are în plan o nouă restructurare a paturilor. „Din Secţia de Obstetrică-Ginecologie, Nou-Născuţi nu se va tăia nici un pat, vă asigur de asta”, a declarat managerul general al spitalului, Silviu Didilescu.

4 comentarii la „Îngrămădeală la Secţia de ginecologie

  • Ce le pasa barbatilor din conducerea spitalului respectiv a judetului daca sectia de ginecologie e subdimensionata, dar ar trebui sa se gandeasca ca au si ei sotii si fiice care s-ar putea sa aiba nevoie de servicii medicale in acest domeniu!
    Noi femeile ar trebui sa fim solidare si sa cerem, atat cat se poate in conditiile actuale ,sa nu isi bata joc de noi si sa modernizeze si aceasta sectie asa cum s-a putut moderniza sectia de cardiologie.

  • In spiritul egalitatii dintre sexe si promovarii femeilor,slogan fluturat decatre liderii tuturor partidelor in campania electorala,va rog cu fermitate ,stimati domni, aflati la conducerea spitalului,primariei,prefecturii si consiliului judetean,nu doar sa rezolvati situatia actuala,ci chiar sa veniti cu propuneri de modernizare a sectiei de ginecologie .

  • In sfarsit intereseaza pe cineva dificultatile cu, care se confrunta aceasta sectie si modul in care isi desfasoara medicii activitatea in acel loc atat de important unde vin pe lume bebelusii. Cum nu se face primavara cu o floare, ar fi bine sa se auda cat mai multe voci ale cadrelor medicale si bineanteles ale femeilor din acest oras.
    Multumim D-na Dr. Florescu!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura