Ambulatoriul spitalului din Hunedoara, „vindecat” printr-un amplu proces de modernizare
Magdalena Șerban
Fără un ambulatoriu modern, care să pună la dispoziție nu doar condiții optime pentru desfășurarea unui act medical de calitate, ci și circuitele sanitare necesare, lucrurile se mișcă greoi într-un spital.
Adresabilitate tot mai mare, în fiecare an
Pornind de la premisa oferirii unui cadru cât mai apropiat de cel ideal, administrația publică din Hunedoara s-a ținut de promisiune și a accesat, respectiv câștigat o finanțare europeană nerambursabilă în cuantum de 23 de milioane de lei pentru implementarea unor lucrări ample de dotare şi reabilitare a policlinicii Spitalului „Dr. Alexandru Simionescu” din municipiu.
Potrivit documentației tehnice, programul vizează cele două treimi ale ambulatoriului care nu au fost incluse în precedentul proiect de reabilitare, iar la ora actuală, procentul de materializare este de aproximativ 75 – 80 la sută. Mai multe spaţii care s-au aflat în reabilitare, modernizare şi dotare au fost redate actului medical. Mai sunt în lucru câteva zone care vor fi reocupate de cabinete medicale, cum ar fi cele de Radiologie sau Ginecologie, în acelaşi stadiu aflându-se şi zona de primire a pacienţilor. „Profităm de acest proiect şi pentru a optimiza prin recompartimentare spaţiile unor cabinete medicale astfel încât să putem oferi servicii şi mai bune din punct de vedere medical, iar activitatea personalului să fie, de asemenea, eficientizată. Acolo unde era spaţiu insuficient se suplimentează acum cu spaţiu din zonele sau cabinetele unde acesta era excedentar. Constructorul spune că sunt şanse reale ca lucrările să se finalizeze în decembrie anul acesta. Sperăm să nu mai apară obstacole care să afecteze ritmul lucrărilor. Suntem conștienți că un act medical de calitate are nevoie ca profesionalismul și dedicarea cadrelor medicale să fie dublate permanent de dotarea cu aparatură medicală nouă și performantă si acordarea de atenție sporită condițiilor din spital și policlinică.
Le mulțumim partenerilor noștri din Primăria municipiului Hunedoara pentru sprijinul susținut prin scrierea și implementarea acestui proiect, de altfel administrația publică fiindu-ne un ajutor permanent în demersurile de dezvoltare”, a afirmat managerul spitalului din Hunedoara, Radu Budae (medalion). La rândul său, edilul municipiului a salutat modul în care se desfășoară aceste lucrări. „Felicit conducerea spitalului şi personalul medical pentru felul în care a reuşit să reorganizeze temporar activitatea medicală în Policlinică, astfel încât şi muncitorii să poată lucra, dar şi pacienţii să nu aibă de suferit. Sarcina lor a fost de două ori mai dificilă în condiţiile în care lucrările s-au derulat pe parcursul a doi ani pandemici: 2020 şi 2021. Reabilitarea şi modernizarea Policlinicii este mult mai amplă decât pare, pentru că se reface totul, de la tencuieli şi izolaţii până la reţele electrice, termice şi de ventilaţie. Spitalul a fost şi rămâne una dintre priorităţile noastre administrative”, a arătat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu (foto). Mai trebuie adăugat că Policlinica a fost construită în 1968 şi, de atunci şi până acum, nu a beneficiat de nici o reabilitare generală, cu excepţia altui proiect cu finanţare europeană care a vizat însă doar o parte din clădire, fiind implementat în 2015. Aici sunt tratați bolnavi nu doar din localitate sau arealul din jur, ci chiar și din alte județe limitrofe. Pe măsură ce investițiile au sporit, iar echipa medicală s-a completat cu medici de referință, și pacienții au început să vină din zone mai îndepărtate.