Cum au fost furați devenii
Adriana Năstase
Primăria municipiului Deva are de recuperat peste 2,5 milioane lei de la o firmă de deratizare, după ce aceeași primărie i-a atribuit doi ani consecutiv contracte prin negociere directă la un preț de peste 2 ori mai mare față de prețul inițial.
Negociere directă, cum altfel?
Curtea de Apel Alba dar și Camera de Conturi Hunedoara au dat decizii, fiecare, în acest sens, care constată prejudiciul, însă cei de la Primăria Deva le-au contestat până faptele aproape s-au prescris. Nimic nou!
Reprezentanții primăriei au acționat în instanță societatea de deratizare, dar și pe fostul primar Mircia Muntean și pe vicele Ovidiu Moș. Asta, pentru recuperarea prejudiciului de circa 2,5 milioane lei, odată cu atribuirea prin negociere directă a două contracte consecutive, desfășurate pe doi ani, la o valoare de 2,43 ori mai mare față de suma cerută inițial de operatorul economic și cu mult mai mare față de cea a operatorului declarat inițial câștigator al licitației anulate pe motiv că este „inadmisibilă deoarece se constată că oferta are un preț neobișnuit de scăzut” .
Aproape de prescriere
Banii nu au fost recuperați nici până acum, deoarece demersurile au fost făcute cu întârziere. Pentru că știm, corb la corb nu-și scoate ochii! În prezent, sunt mai multe dosare pe rolul instanței, dar lucrurile sunt aproape pierdute, adică banii, pentru că faptele sunt către prescriere.
Pe scurt, a fost firma Coral Impex SRL care a venit cu prețul pentru deratizare de aproximativ 630.000 de lei, primăria a refuzat spunând că e mult prea mic, iar apoi i s-a atributi fimei DD Chim cu 1,5 milioane de lei pe an. Deși cei de la Coral au contestat decizia primăriei, nimic nu s-a schimbat.
„Atât în anul 2017, cât și în anul 2016, atribuirea contractului s-a realizat prin aplicarea incorectă a procedurii. Cauzele care au determinat producerea faptei sunt datorate de nesocotirea prevederilor legale privind achizițiile publice, precum și a Deciziilor CNSC și a Curții de Apel Alba Iulia. Consecinţele economico-financiare ale abaterii de la legalitate și regularitate constau în faptul că prin anularea incorectă a procedurii de licitație deschisă și atribuire în mod repetat a contractului de servicii de deratizare, dezinsecție și dezinfecție în municipiul Deva, aceluiași ofertant la un preț mai mare decât prețul de pe piață, printr-o procedură de atribuire netransparentă, cu încâlcarea prevederilor legale în domeniul achizițiilor publice, s-a produs un prejudiciu bugetului local în anii 2016 și 2017, în cuantum de 2.456.120,16 lei”, au decis cei de la Camera de Conturi Hunedoara după verificările efectuate la Primăria Deva.