„Anghel Saligny” aduce bani pentru drumuri la Răchitova
Magdalena Șerban
Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” înseamnă finanțare câștigată de administrația publică din Răchitova pentru un proiect depus în vederea modernizării de drumuri de interes local, suma aferentă fiind estimată la 3.884.587 de lei.
Previziuni realiste
„Avem partea de drumuri comunale Ciula-Boița și Ciula-Vălioara. Aici există rețea de apă-canal, am dat declarații în acest sens, fiindu-ne cerut de la bun început să cumulăm niște condiții (să avem astfel de rețele, să nu depășim un cost standard, etc). Ne-am încadrat cu totul, iar previziunile noastre fiscale au fost realiste. Am fost corecți în înaintarea necesarului financiar, dar necazul e că și așa, am primit mai puțin decât am solicitat. Alții, care au făcut estimări cu mult mai mari decât cele reale, chiar astronomice, s-au ales cu mai mult. Adică s-au ales cam cu valoarea reală a lucrărilor. Însă mai bine ne uităm la noi în ogradă. Materialele de construcții s-au scumpit, așa că posibil că va deveni o problemă gestionatul investiției. Există două soluții: fie punem noi diferența care va rezulta, adică din bugetul local, fie renunțăm la o anumită porțiune (lungime) cuprinsă în documentația tehnică și va rămâne neasfaltată (urmând să ne reorientăm, în timp). Din calculele noastre, după ce vom pune în practică și acest obiectiv câștigat pe axă guvernamentală, comuna va fi asfaltată. Bineînțeles, mai rămân segmente mărunte pe ici pe colo, însă nu ai cum să mergi cu asfaltul până la om în curte. În ultimii ani chiar am prioritizat și ne-am concentrat pe partea de infrastructură. Îi mulțumim lui Dumnezeu de cum au mers lucrurile, chiar dacă sunt piedici de tot soiul. Sunt bani care ne ajută enorm. Greu te descurci cu un buget mic, cât al unei comune la fel de mici“, a subliniat Liviu Simedroni (foto), primarul din Răchitova.
Reamintim că edilii din România au arătat un interes uriaș față de programul de investiții „Anghel Saligny”, solicitând finanțări totale de peste 137 miliarde lei, deși bugetul schemei se ridică la numai 65,5 de miliarde lei. Suma totală a cererilor de finanțare este de 137,59 de miliarde de lei, prezentate de 3.174 de UAT-uri pentru 7.545 de proiecte. Mai precis, 97,5 la sută dintre comunele, orașele, municipiile și județele din România au depus cereri de finanțare pentru investițiile în rețeaua de apă și canalizare și modernizarea drumurilor.