Sport

Stadionul olimpic din Roma, o minune arhitecturală

(corespondență de la Nicolae Gavrea, raportor pentru competițiile de gimnastică)

Până la momentul crucial al alegerilor pentru conducerea asociației, gazdele de la Federația Jurnaliștilor de Sport din Italia ne-au oferit delegaților pre­zenți la cea de a 84-a ediție a Con­gresului AIPS oportunitatea de a vizita celebrul Stadion Olimpic din Roma (în italiana: Stadio Olimpico di Roma) care a fost construit în anul 1952.

Capacitate mărită
A fost o oportunitate deosebită și am avut șansa, ca și gazetar sportiv, să calc pe iarba acestui imens stadion construit după un proiect al arhitecților Carlo Roccatelli și Annibale Vitellozzi, pentru a putea găzdui probele de la Jocurile Olimpice de vară din 1960. Câteva date importante: a fost inaugurat pe data de 17 mai 1953 cu un meci de fotbal între selecționatele Italiei și Ungariei, are o capacitate de 82.656 de locuri și este unul din cele mai moderne stadioane din lume, devenind unul din simbolurile Romei contemporane. Denumirea sa originală a fost „Campo Testaccio”. Între anii 1965-1980, stadionul a suferit unele modificări de mică anvergură, în special în ceea ce privește unirea tribunelor cu peluzele, dar în anul 1989, stadionul a fost modificat în cea mai mare parte, în vederea Campionatului Mondial de fotbal din Italia-1990. Astfel, capacitatea sa a fost mărită la 82.307 locuri, exclusiv pe scaune, a fost construită o copertină care a acoperă în întregime tribunele și peluzele sale.

Finalele din Cupele Europene
Stadionul Olimpic din Roma a găzduit și Campionatele Mondiale de atletism din 1987. Pe Stadionul olimpic își des­fă­șoară activitatea și dispută partidele de acasă echipele de prima divizie italiene A.S. Roma și Lazio Roma. Totodată, unele din meciurile de fotbal ale echipei naționale a Italiei se dispută pe acest stadion ca și finalele de Cupe europene la fotbal au avut loc pe acest stadion. Deși pe „Stadio Olimpico” își desfășoară activitatea două echipe de fotbal, nici­una dintre ele nu este proprietara sta­dionului. Acesta aparține Comitetului Olimpic Național Italian (C.O.N.I.) și primăriei orașului Roma și este folosit pentru meciurile de fotbal, întrecerile de atletism dar și pentru concerte ale unor faimoase trupe muzicale din Italia sau din străinătate. Alături de Stadionul Giuseppe Meazza (cunoscut și sub nu­mele de San Siro) sunt singurele sta­di­oane din Italia care au primit calificativul de 5 stele din partea Comitetului de Securitate al Stadioanelor, comitet ce aparține de UEFA.

Facilități deosebite
Stadionul este împărțit în mai multe sectoare distincte: Tribuna I, denumită Monte Mario, în care se găsesc sectorul autorităților, cel oficial, masa presei și cel rezervat spectatorilor obișnuiți. Tribuna a II-a, cunoscută sub numele de Tevere, Peluza Nord și Peluza Sud. Accesul în stadion se face prin porți prevăzute cu ca­mere de supraveghere și contoar pen­tru aflarea exactă a numărului de spec­tatori aflați la meci. Vestiarele sunt cele mai bine utilate și mai moderne din lume, cu cabine separate pentru antre­nori, echipă si arbitri. Vestiarele se află sub tribuna I, iar tunelul de acces în teren este situat pe partea tribunei Monte Mario la nivelul gazonului. Așa cum aflat și am văzut la fața locului, facilitățile ofe­rite de stadion reprezentanților mass-media sunt și ele deosebite, cabine de transmisie audio-video, ca și centru de conferințe dotat cu ultimele descoperiri ale tehnicii audio-vizualului. Mai mult, Stadionul Olimpic dispune de instalație proprie pentru sistemul VAR iar în seara vizitei noastre gazonul era pregătit pentru o nouă partidă și suprafața de joc, gazonul, era tratat cu lumină fluores­cen­tă pentru protecția firului de iarbă. Dar despre calitatea gazonului și modul de întreținere a acestuia într-un material viitor. Toate aceste calități fac din Sta­di­o­nul Olimpic din Roma unul din cele mai admirate stadioane din lume.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura