Salonul Hunedorean al Cărții, un regal de cultură
S-a încheiat ediția a XXI a Salonului Hunedorean al Cărții, care a fost un eveniment cultural extrem de bogat. Bogat în autori, volume, public, într-un amalgam de dragoste pentru frumos.
MESAGERUL HUNEDOREAN vă prezintă cele mai importante momente ale acestui regal de cultură, organizat de Biblioteca Județeană și Consiliul Județean.
Dialoguri
«În cadrul celei de-a XXI-a ediții a Salonului Hunedorean al Cărții, a avut loc o întâlnire cu binecunoscutul preot Dr. Constantin Necula, care a lansat la Deva cartea Printre cuvinte, între prieteni, apărută recent la Editura Agnos din Sibiu. Este o carte care cuprinde dialoguri între părintele Constantin Necula și realizatorul de televiziune Dan Negru. Așa cum aflăm din prefața semnată de Romeo Petrașciuc, această carte a fost scrisă în prelungirea unei conferinţe pe care părintele Constantin Necula şi Dan Negru au susţinut-o la Bacău, în 7 mai 2022, la invitaţia Fundaţiei şi Farmaciilor Sf. Spiridon”, a spus Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene.
Nimeni nu-i perfect
„La Salonul Hunedorean al Cărții din acest an am avut bucuria să ne întâlnim și cu prozatorul, traducătorul, editorul, omul de televiziune Radu Paraschivescu. Cu acest prilej, autorul și-a lansat cele mai recente trei cărți, toate apărute în ultimul an la Editura Humanitas: Noi suntem români (nimeni nu-i perfect), care cuprinde considerații despre realitățile românești de astăzi, scrise cu inteligență, umor și cu un acut simț al observației; Acul de aur și ochii Glorianei – un palpitant roman a cărui acțiune se petrece în Italia Papei Clement al VIII-lea și în Anglia elisabetană, în care se petrec „(…) întâmplări și personaje care nu au existat aievea și care trăiesc alături de oameni a căror existență pe pământ poate fi identificată cu eforturi mai mici sau mai mari” și, în sfârșit, Cu inima smulsă din piept, un roman care poartă cititorul în Portugalia secolului al XIV-lea, unde se petrece o cutremurătoare poveste de dragoste care a inspirat, peste secole, poeți și muzicieni”, a declarat Sebastian Bara.
Cea mai frumoasă poveste
„Salonul Hunedorean al Cărții din acest an a găzduit o foarte interesantă întâlnire cu istoricul Adrian Cioroianu. Cu această ocazie, cunoscutul istoric, managerul Bibliotecii Naționale a României, și-a lansat trilogia intitulată Cea mai frumoasă poveste, care cuprinde volumele Câteva adevăruri simple despre istoria românilor, Nu putem evada din istoria noastră și O țară se construiește zi de zi, toate apărute la Curtea Veche Publishing, precum și volumul A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român. 1921-2021. Pentru o istorie dezinhibată a ‘viitorului luminos’, apărut la Editura Polirom”, a adăugat managerul Bbiliotecii Județene.
Horațiu Mălăele, un artist complet
« Întotdeauna este un mare privilegiu pentru un public așa-zis provincial, care nu se poate bucura de viața culturală a Bucureștiului, să se poată întâlni față în față cu mari artiști, cu actori de pe renumitele scene bucureștene, cu scriitori. Întâlnirea cu artistul Horațiu Mălăele a fost un astfel de privilegiu pentru că Biblioteca Județeană ‘Ovid Densusianu’ Hunedoara – Deva l-a invitat la această ediție a Salonului Hunedorean al Cărții, unde Horațiu Mălăele și-a lansat trei cărți. Dincolo de profesiunile de actor și regizor pe care le îndeplinește cu har și succes de peste patru decenii, Horațiu Mălăele este și un scriitor de mare talent și un caricaturist expresiv. Prima dintre cărțile lansate, O poveste cam ciudată și alte două povestiri, apărută anul acesta la editura bucureșteană Bookzone, cuprinde proză scurtă ce trimite direct la scrierile lui Franz Kafka, povestirile lui fiind stranii și armonioase, tulburătoare și exacte, frumoase, simple și profunde, în opinia jurnalistului Doru Bușcu. A doua este o povestire cu conotații autobiografice, o muzică venită de dincolo de pasiunea vieții și de vremelnicia lucrurilor, o lacrimă a trecutului – nostalgia, cum își prezintă Horațiu Mălăele povestirea ‘Tehomir’, apărută în anul 2020 la Editura ALL.În sfârșit, cartea care completează profilul artistic al autorului este Poezii și vorbe-n vânt, ce cuprinde ‘aforisme executate cu precizia unei săbii de samurai’, cum caracterizează criticul literar Dan C. Mihăilescu, prefațatorul volumului, aceste miniaturi însoțite de desenele artistului, extrem de inspirate, esențializate și sugestive, carte apărută la editura Bookzone », susține Bara.
Cel mai de succes
Scriitorul de literatură pentru copii Alec Blenche și-a lansat cartea Aventuri în Țara Emoțiilor, apărută la Editura Univers. Alec Blenche este un nume bine cunoscut micilor cititori și părinților acestora, este autorul a peste 30 de cărți și e considerat cel mai de succes scriitor de cărți pentru copii din România, la ora actuală.