Politica si administratie

Cine l-a denunțat pe baronul PSD

Niculae Bădălău, arestat pentru 30 de zile pentru că a dat mită

 

Adriana Năstase

Liderul de grup al PSD a cerut re­vocarea lui Niculae Bădălău (foto) de la Curtea de Conturi. O adresă în acest sens a fost trimisă către Birourile Per­manente Reunite ale Senatului și Ca­merei Deputaților.

 

Intervenții la CNI

Magistrații Curții de Apel București au decis, ieri, arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a lui Niculae Bădălău, după ce procurorii DNA au dispus reținerea sa, duminică, fiind acuzat de fapte de corupție, dare de mită în formă continuată și trafic de influență.
Conform procurorilor, în datele de 9 august 2022 și 19 noiembrie 2022, Bădălău i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă, estimat la peste 7 mili­oane de lei, unei societăți administrate de o rudă a acestuia, lăsând să se crea­dă că are influență asupra unei per­soane din conducerea Companiei Na­ționale de Investiții (CNI), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.
„În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind <Înființare rețea de alimentare cu apă…>, incul­pa­tul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în pre­zenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb aces­ta să efectueze în continuare plă­țile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme. În același con­text, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remi­te­rea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA), dar și dintr-un viitor contract a cărui atri­buire urma să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul ace­luiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 de lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă”, arată procurorii.
În total, inculpatul i-ar fi promis pri­marului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7 la sută din valoarea celor două contracte.

 

A povestit cu lux de amănunte

Surse judiciare afirmă pentru ȘTIRI­PE­SURSE că Nicolae Bădălău ar fi fost dat pe mâna anchetatorilor DNA chiar de către cel căruia i-ar fi promis sume de bani pentru dirijarea unor contracte ale primăriei, în speță ex-deputat Dan Păsat. Amintim că Dan Păsat a fost con­damnat definitiv la trei ani de în­chisoare cu executare pen­tru fapte
de șantaj și corupție în anul 2013
într-un celebru caz al DNA. Între timp fostul demnitar a fost rea­bi­li­tat și ales pri­mar al co­munei Bucșani. Sur­sele citate arată că la scurt timp după ce anche­ta­torii DNA se autose­si­zaseră cu privire la „obi­ce­iu­rile„ lui Bădălău, pe ușa Direcției ar fi pășit benevol Dan Păsat, care ar fi scris un am­­plu denunț în care a po­ves­­tit cu lux de amă­nun­te cum ce­re Bădălău di­rijarea unor con­­tracte că­­­tre fir­me agreate de el.

 

Corupție la umbra funcției

Concret, potrivit referatului cu pro­punerea arestării preventive emis ofi­ci­al de DNA și intrat în posesia STIRIPE­SURSE, reiese că Păsat ar fi povestit anchetatorilor DNA cum „inculpatul Bădălău Niculae, fost senator și fost președinte al Organizației Județene a PSD Giurgiu, în prezent vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi a României, și-a dezvoltat un adevărat mod de operare din obținerea de contracte de lucrări de la primăriile din județele Giurgiu și Teleorman pen­tru firmele controlate de el, prevalându-se de funcțiile anterioare și mai ales de calitatea lui actuală, care îi permite să afirme că neexecutarea lucrărilor nu va fi constatată de organele Curții de Conturi a României”.
De asemenea, a povestit Dan Păsat, „acesta (Bădălău – n.r) profită și de faptul că primarii sunt timorați de calitatea sa, temându-se că, în cazul în care nu acceptă cedarea lucrărilor către firmele indicate de el, vor putea fi supuși unor controale din partea Curții de Conturi a României”.

 

Apela la primăriile bogate

„Conform denunțului, în acest con­text și în condițiile în care inculpatul Bădălău Niculae cunoștea că Primăria Bucșani obținuse finanțare în sumă de aproximativ 8.000.000 lei pentru reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă în 3 localități ale comunei, în luna august 2022 l-a contactat pe primarul Dan Păsat și i-a solicitat să atribuie aceste lucrări uneia dintre firmele controlate de el, promițându-i că în schimb își va exercita influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane cu funcții de conducere din cadrul Companiei Naționale de Investiții în scopul de a le determina să aprobe finanțarea pentru lucrări de investiție în comuna Bușcani.
Mai mult, pentru a se asigura de câș­ti­garea procedurii ce urma a fi orga­nizată,
inculpatul Bădălău Niculae a solicitat încheierea de către Primăria Bucșani a unui con­tract de consultanță cu fir­ma con­trolată de nu­mitul (….), omul de încre­de­re al acestuia”, se mai arată în documentul DNA.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura