Comunitate

S-au făcut calculele pentru 2023, la Liceul Agricol din Geoagiu

Magdalena Șerban

În baza prevederilor bugetului de stat, Ministerul Agriculturii trans­feră, anual, sume de bani liceelor agricole din ţară, printre acestea n­umărându-se şi Liceul Tehnologic Agricol ,,Alexandru Borza“ Geoagiu.

 

De la cifre, la preferințele consumatorului

Din 2019, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a preluat res­ponsabilităţile în domeniul În­vă­ţă­mân­tului agricol, odată cu modificarea Legii învăţământului. În condiţiile în care în 1997, în România existau peste 230 de licee agricole, iar acum s-a ajuns la 57, scăderea este una drastică, ceea ce a dus la adâncirea deficitului de forţă de muncă din domeniu, în special în privinţa personalului calificat. Astfel, guvernanţii au decis acordarea unui sprijin pentru fiecare în parte. „În ceea ce privește alo­cările pentru anul 2023, ele însumează 225.000 de lei de la MADR, cărora li se adaugă 125.000 de lei care vin prin bugetul local, adică prin administrația publică din Geoagiu. Dincolo de aceste sume, am identificat trei mari posibilități de accesare a Planului Național de Re­dre­sare și Reziliență (PNRR). Prima ur­mărește dotarea cu mobilier și cu echipamente a atelierelor de practică. A doua investiție, pe sursa de finanțare oferită de Ministerul Educației, va fi accesată de primăria din Geoagiu, iar beneficiari vom fi tot noi. Apoi, pe dotare SmartLab (imprimante 3D, creioane 3D, robotică, etc) vom aplica noi. Va mai fi încă o portiță de finanțare prin MADR, în numele căruia va depune proiecte Agen­ţia pentru Finanţarea Investiţiilor Ru­rale (AFIR). Aici intră panouri foto­vol­taice, seră didactică, cabinete veteri­nare, cabinet de Informatică și moder­ni­zare ateliere și cabinete. În acest an ne-am mai propus ca din bugetul alocat să mai dezvoltăm două solarii și să mo­dernizăm sera didactică pe care o avem. Mai exact, sera actuală va fi dată jos, se va face o adâncitură în pământ, pereții noii sere vor fi izolați cu un material ecologic (chirpici), deci va rezulta o combinație între tradiție și tehnologie modernă. Va implica un sistem inteligent prin care își va face automat aerisirea, se va uda, se va ventila, etc. Pe scurt, se cam autogospodărește. (…) Ca o con­cluzie, pe lângă cele enumerate, luând în calcul și veniturile proprii, în 2023 con­sider că vom ajunge în punctul în care trebuie”, a transmis profesorul Octav Cismaşiu (foto), directorul Liceului Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu. Acesta a mai precizat că
s-a făcut și o analiză a producției și a investițiilor implementate în rândul cul­turilor, neurmărindu-se productivitatea, ci mai ales soiurile vândute cel mai bine, deci preferate de cumpărători. Astfel, strategia pentru anul curent va suferi unele modificări. Ardeii kapia, vinetele, gogoșarii, varza și guliile sunt doar câ­teva exemple care s-au bucurat de succes în anul precedent.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura