Comunitate

Mărtinești: Din bani europeni, și-au asigurat dotările pentru serviciul public de gospodărire

Magdalena Șerban

Unii primari au ales să strângă cu­reaua la maximum și să se gos­po­dărească în regie proprie, cât mai mult posibil. Așa că, deși nu dispuneau de utilajele și accesoriile necesare des­fă­șurării lucrărilor edilitare, le-au câști­gat în baza unor proiecte accesate pe fonduri europene. Acum stau liniștiți, fie că e vară, fie că e iarnă. Au pe ce pune mâna să decolmateze șanțurile sau să realizeze deszăpezirea.

Dacă pot ei, de ce nu?
„Am câștigat prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) Sargeția fonduri europene pentru dotarea Serviciului Public de Gos­podărire Comunală cu un buldoex­ca­vator cu lamă de deszăpezire și tocătoare de vegetație (investiție de circa 80.000 de euro). Recent, am acce­sat și câștigat o nouă finanțare, tot prin GAL (aproximativ 60.000 de lei), legată de achiziționarea unor accesorii ce ne sunt indispensabile în procesul de exe­cutare a lucrărilor edilitare. Adică nu ne interesează doar deszăpezirea, ci și cea ce se mai face în restul anului. Aveam nevoie de o perie de măturat străzile, o cupă multifuncțională pentru încărcat/ des­cărcat, cupe pentru taluz și pentru a ne ajuta atunci când facem de­col­matări. O parte dintre cele enumerate au intrat deja în posesia noastră și restul ur­mează, în scurt timp. Există și cheltuieli neeligibile din proiect, pre­cum consul­tanța, de exemplu, pe care le vom sus­ține noi, din visteria locală. După apro­ba­rea bugetului, noi vom face plata, iar apoi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) ne va restitui suma res­pectivă. Și tot pe GAL, o altă investiție pe care o vom materializa (în jur la 50.000 de euro) ține de achiziționarea unei auto­bas­culante, in­dis­pen­sa­bilă în de­mer­­surile noas­tre de trans­por­tare a nisi­pului, a pietrei, dar și la cărat zgură și molozul rezultat în urma de­col­matărilor. A fost declarat eligibil
și așteptăm sem­narea contractului. După ce vom trage linie, putem spune că ser­viciul public este dotat suficient și va fi apt cerințelor în materie de acti­vitate specifică. Ținând cont că facem des­zăpezirea cu forțe proprii, e un capitol care trebuia prio­ri­ti­zat”, a trans­mis pri­ma­rul din Mărtinești, Adinel Ioan Botescu (foto).

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura