Patriotul Aoanei Rahovean s-a dus la Ceruri să se zbată pentru țara lui
Am primit o veste tristă în urmă cu câteva zile. Hunedoreanul Costache Aoanei Rahovean (foto) a decedat, după o grea suferință. Patriot până la moarte, Aoanei Rahovean a locuit în Deva, dar și în Italia unde a lucrat mai mulți ani după ieșirea la pensie. A fost un membru activ și în rândul comunității de români din zona Rimini, s-a implicat cu succes inclusiv în înființarea unei biserici ortodoxe în Rimini (Biserica Ortodoxă Română Rimini „Sf. Ghelasie de la Râmeț”) de care beneficiază în prezent o mare comunitate de români stabilită în acea parte a Italiei.
S-a judecat cu autoritățile
Costache Aoanei Rahovean a câştigat în urmă cu câțiva ani procesul intentat Primăriei Deva şi Ministerului Culturii, pentru amplasarea monumentului dedicat principelui maghiar Barcsay Acaţiu în faţa Prefecturii Hunedoara.
Aşa cum ne-a precizat telefonic Costache Aoanei Rahoveanu, care ne-a sunat din Italia, el s-a judecat cu instituţiile amintite timp de doi ani. După ce acţiunea i-a fost respinsă iniţial de Tribunalul Hunedoara, Curtea de Apel Alba Iulia i-a admis recursul şi a soluţionat cererea în favoarea sa.
„Curtea de Apel Alba Iulia, prin hotărârea judecătorească irevocabilă, a obligat pârâţii, Primăria Deva în acest caz, să desfiinţeze şi să retransloce din Deva, ex-monumentul funerar modificat în obelisc, dedicat lui Barcsay Acaţiu şi amplasat prin falsuri, abuzuri şi ilegalităţi la data de 12 noiembrie 2014 pe strada 1 Decembrie, lângă Prefectură. Eu am cerut instanţei, şi o susţin în continuare, ca inscripţia în care se spune că Barcsay Acaţiu a fost proprietarul Cetăţii Deva trebuie să dispară de pe acest monument”, a declarat atunci, Costache Aoanei Rahovean pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.
Un prieten al redacției cotidianului nostru, Costache Aoanei Rahoveanu s-a dus în Cer să le spună îngerilor ce a reușit să facă, aici, pe pământ.