Ziua și cutremurul! Vine seismul cel mare?
Seismul a avut magnitudinea estimată la 5.7 pe scara Richter și s-a produs la ora 15:16, în zona Vâlcea – Gorj la adâncimea de 40 km, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Oameni panicați
Potrivit specialiștilor, seismul s-a produs la 10 km Sud față de epicentrul cutremurului de luni, 13 februarie, în zona județului Gorj, și la 21 km față de Târgu Jiu. A fost resimțit foarte tare și în zona Văii Jiului din cauza faptului că a durat ceva mai mult față de cel de marți, respectiv 6-7 secunde față de 3-4 secunde cum s-a estimat în cazul primului cutremur. În municipiul Petroșani foarte mulți oameni au coborât în fața blocurilor de locuințe de teama unor replici. Totuși, nu ar trebui să ne panicăm, iar faptul că au loc aceste cutremure de intensitate medie și scurtă durată, dacă este să ne luăm după specialiști, ar putea anunța un seism mai mare. Acest lucru s-a întâmplat din cauză că energia acumulată este disipată prin aceste seisme.
RO-Alert, degeaba
ATENȚIE! În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora, anunță pompierii. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență).
„În urma cutremurului înregistrat marți la ora 15:16, care a fost urmat mai multe replici, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara a activat Grupa Operativă, sub comanda inspectorului șef, lt. col. Alin Nasta, care a început monitorizarea situației din principalele localități ale județului, pentru a stabili dacă sunt situații de urgență cauzate de mișcarea seismică”, au anunțat cei de la ISU Hunedoara.
La numărul unic de urgență 112
au fost înregistrate, în scurt timp de la producerea seismului,11 apeluri de urgență (Deva -1, Hunedoara-1, Vulcan – 9), prin care se semnala atacuri de panică ale cetățenilor pentru care s-a apelat.
Autoritățile, fără replică
„Din timp, însă, recomandăm tuturor să intre pe platforma fiipregătit.ro și să vadă ghidurile și să vadă ce trebuie să facă înainte de cutremur, în timpul cutremurului și după cutremur. Pentru că aceste ghiduri sunt foarte clare. Unul dintre aspectele pe care le recomandăm clar – oamenii trebuie să înțeleagă că panică poate să ducă la greșeli mari care să coste vieți – dacă ești panicat și fugi și te prinde cutremurul în perioada lui maximă pe casa scărilor, riscul e mult mai mare decât dacă ești în apartament, în lift e și mai mare. În rest, primul lucru pe care îl faci, dacă ai gazul aprins, îl oprești și stai ascuns sub o masă, sub ceva care să te protejeze. Nu mai putem să spunem sub tocul ușii pentru că nu mai sunt corelate ușile cu grinzile de rezistență, deci, mai degrabă, sub un obiect care poate să te protejeze dacă se întâmplă să cadă ceva sau în zone în care știi că e ceva de rezistență. Aștepți să treacă cutremurul și vezi apoi ce se întâmplă în jurul tău. Una dintre recomandările care se dau este imediat să deschizi ușa. Deschizi ușa apartamentului, dar rămâi în apartament, ca să nu rămâi blocat. E posibil ca ușile, uneori, să se blocheze. Atunci, dacă ușa a rămas deschisă pe timpul cutremurului în primele secunde, știi că nu rămâi blocat. Astea sunt recomandările generale.
Pe fiipregătit.ro și pe aplicația DSU aceste recomandări se regăsesc – important este să le citească lumea înainte, nu în timp, nu după. Adică eu dacă descarc azi aplicația DSU, ar trebui să o răsfoiesc, să văd ce recomandări sunt în ea. Sunt recomandări foarte valoroase despre cum te pregătești de cutremur, cum îți fixezi mobilierul, cum nu trebuie să pui obiecte grele, de exemplu, deasupra patului. Dulapurile trebuie să fie fixate în perete, nu e suficient doar să le pui, pentru că pot cădea peste tine. Toate astea sunt menționate, sunt lucruri care trebuie știute, nu numai acasă, ci și în instituții, inclusiv spitalele trebuie să aibă atenție mare, să rămână funcționale. Nu-i suficient că un spital este consolidate, trebuie să rămână funcțional”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru situații de urgență.
Ce fac autoritățile locale? Prefectul județului, care este șeful Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, nu a ieșit să liniștească populația, să arate ce informații trebuie să avem înainte de producerea unor asemenea dezastre, având în vedere că sunt cutremure în fiecare zi. (M.G.)