Legenda lui Cupidon
Recunoaște că l-ai invocat și tu pe Cupidon măcar o dată când te-ai îndrăgostit. Nu-i așa că ai spus „M-a săgetat Cupidon” sau „Cupidon a tras o săgeată direct în inima mea”?
Adevărul este că toți am spus asta la un moment dat, dar unii aduc în discuție acest personaj misterios fără să știe cine a fost el, de fapt. Deși acum ai în minte imaginea lui din prezent – un copil heruvim care mânuiește un arc și o săgeată – trebuie să știi că în trecut era reprezentat diferit. Acest personaj exista încă din mitologia greacă, doar că el era cunoscut cu un alt nume: Eros. Da, el își are originile, de fapt, în zeul iubirii de la greci.
Atât tată cât și bunic
Din cauza asocierilor sale cu dragostea, victorienii din secolul al XIX-lea (cărora li se atribuie popularizarea Zilei Îndrăgostiților și care au dat sărbătorii o tentă romantică) au început să pună această nouă versiune a lui Cupidon pe felicitările de Ziua Îndrăgostiților. Unul dintre primii autori care l-au menționat pe Eros (în jurul anului 700 î.Hr.) a fost Hesiod, care l-a descris în „Teogonia” ca fiind una dintre zeitățile cosmogonice primordiale născute din oul lumii. Dar relatările ulterioare despre descendența lui Eros variază, descriindu-l ca fiind fiul lui Nyx și Erebus; sau al Afroditei și al lui Ares; sau al lui Iris și al lui Zephyrus; sau chiar al Afroditei și al lui Zeus – care i-ar fi fost atât tată, cât și bunic. În majoritatea operelor mitologicie, Eros apare înarmat cu un arc și cu tolba plină atât cu săgeți de aur pentru a stârni dorința, cât și cu săgeți de plumb pentru a aprinde aversiunea. Lovea în inimile zeilor și muritorilor, jucându-se cu emoțiile lor și făcându-i fie să se placă, fie să se urască.
Într-o poveste din mitologia greacă antică, reluată ulterior de autorii romani, Cupidon (Eros) a tras o săgeată de aur spre Apollo, care s-a îndrăgostit nebunește de nimfa Daphne, dar apoi a lansat o săgeată de plumb spre Daphne, făcând-o să simtă repulsie față de Apollo. Acest „joc” a pornit de la un conflict născut între cei doi zei și l-a făcut pe Eros să găsească o cale de răzbunare. Într-o altă alegorie, mama lui Cupidon, Venus (Afrodita), a devenit atât de geloasă pe frumoasa muritoare Psyche, încât i-a spus fiului ei să o determine să se îndrăgostească de un monstru. Lucrurile au luat o întorsătură neașteptată, Cupidon lovindu-se din greșeală de una dintre săgețile de aur și îndrăgostindu-se foarte tare de Psyche. S-a căsătorit cu ea și i-a pus o condiție: să nu-i poată vedea niciodată fața. În cele din urmă, curiozitatea lui Psyche a devenit mult prea mare și i-a furat o privire, făcându-l pe Cupidon să fugă furios. După ce a cutreierat lumea în căutarea iubitului ei, Psyche s-a reîntâlnit în cele din urmă cu el și a primit darul nemuririi. În poezia din perioada arhaică, Eros era reprezentat ca un voinic nemuritor care era irezistibil atât pentru oameni, cât și pentru zei. Dar, în perioada elenistică, el a fost din ce în ce mai mult portretizat ca un copil jucăuș și răutăcios, ajungând să fie ilustrat prin intermediul imaginii pe care o cunoaștem cu toții astăzi.
Cupidon are un corespondent și în cultura românească, iar acela este Dragobete, fiul Dochiei, cunoscut pentru abilitățile sale de cuceritor. Se pare că le făcea pe fete să își piardă mințile, așa cum făcea „Zburătorul” din mitologia populară românească.