Unitățile de învățământ preșcolar și școlar din Orăștie, dotate din fonduri nerambursabile de peste 8 milioane de lei
Magdalena Șerban
Administrația publică locală hunedoreană cu cele mai multe preocupări legate de susținerea sistemului educațional este cea din Orăștie. Recent, a câștigat un nou proiect în baza căruia școlile și grădinițele din municipiu vor fi complet dotate și echipate din bani nerambursabili obținuți în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
În funcție de necesități
„Educația copiilor și a tinerilor este un factor esențial pentru dezvoltarea unei comunități, de aceea una dintre principalele noastre responsabilități și priorități locale este să creștem calitatea dotărilor unităților de învățământ prin achiziția de mobilier nou, echipamente IT și materiale didactice. Valoarea finanțării este de aproximativ 8.4 milioane de lei. A fost publicată lista cu proiectele acceptate spre finanțare, listă pe care se află și UAT Orăștie. Proiectul nostru semnifică dotarea celor 5 unitați de învățământ preuniversitar: Grădinița Căsuța cu Povești, Școala Gimnazială Dr. Aurel Vlad, Școala Gimnazială Dominic Stanca, Liceul Teoretic Aurel Vlaicu și Liceul Tehnologic Nicolaus Olahus. În continuare, interesul nostru pentru acest segment rămâne deschis”, a transmis primarul din Orăștie, Ovidiu Laurențiu Bălan (foto). Potrivit edilului, e vorba de dotarea cu 4 laboratoare de informatică în școli și licee; 133 de săli de clasă și de grupă vor primi mobilier – de la mese, scaune, rafturi, dulapuri, până la jocuri și materiale didactice; 128 de săli de clasă și de grupă vor beneficia de echipamente TIC – precum table inteligente, computere, laptop-uri, sisteme audio, camere pentru videoconferință, routere pentru WiFi și scannere portabile; 12 laboratoare de fizică, chimie și biologie vor fi echipate cu mobilier, dar și materiale didactice. Totodată, se vor achiziționa diverse echipamente și instrumente pentru experimente și lucrări practice: 10 laboratoare
cu echipament TIC; 16 cabinete de matematică, comunicare, geografie și muzică; 5 cabinete de asistență psihopedagogică; 5 de săli de sport, în funcție de necesități – panouri de baschet, porți de mini handbal, instalații pentru volei, mese de sărituri, minitrambuline, saltele și bări, mingi, jaloane, gărdulețe pentru sărituri, precum și alte materiale necesare practicării sportului și mișcării plus 1 atelier de practică în cadrul Liceului Tehnologic Nicolaus Olahus. Întregul necesar a rezultat din analizele de nevoi elaborate la nivelul fiecărei unități de învățământ și transmise către autoritatea locală.