ComunitatePolitica si administratie

Moţii şi-au omagiat eroii, reîntâlnindu-se cu istoria

Magdalena Șerban

Țara Moților este o entitate etno­grafică cu adânci semnificații în viața po­porului român, constituind o ade­vărată placă turnantă a istoriei naționale.
Astfel, în week-end, la Dupăpiatră s-a desfășurat cea de-a 51-a ediție a ma­nifestării emblematice pentru zărăn­deni, „Întâlnirea moților cu istoria”, prin care se omagiază lupta eroică a local­nicilor din timpul Revoluției Române de la 1848-1849 din Transilvania, condusă de Avram Iancu. Organizarea a apar­ținut Consiliului Judeţean Hunedoara, Primăriei şi Consiliului Local al comunei Buceş și Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara. Au fost prezenți reprezentanți ai conducerii județene, autorități locale și județene, parlamen­tari și diverși invitați.

Cu inima de român
În semn de respect, an de an e cinstită lupta localnicilor din zilele de 18 și 19 mai 1849, când trupele maghiare con­duse de maiorul Hatvany, care se retră­geau din zona Abrud, încercând să ajungă la Brad, au fost prinse într-o ambuscadă în strâmtoarea Cheia de la Dupăpiatră. Programul ediției curente a debutat sâmbătă, cu o seară distractivă ce a readus în atenție ritmurile antre­nan­te ale unei discoteci și focuri de artificii, iar duminică, parada, onorul şi demonstrațiile militare realizate de vânătorii de munte de la Brad au fost printre cele mai urmărite momente din seria manifestărilor. Admirată a fost și fanfara militară a brigăzii de infanterie de la Timișoara, care a impresionat prin prestanță. Evenimentul a mai inclus o slujbă a Parastasului pentru toţi eroii şi martirii neamului românesc, depuneri de coroane din partea autorităţilor locale şi judeţene la monumentul istoric „Crucea Iancului“, evocări legate de contribuţia moţilor la apărarea gliei strămoşeşti şi un spectacol folcloric care s-a dovedit un adevărat regal al cântecului popular. Au pus emoție în inimile publicului Ionela Moruțan, Adrian Stanca, Mariana Deac, Ciprian Roman, Diana Selagea, Cristian Fodor, Lenuța Evsei, Vlad Lință, Ansamblul Moldovenii din Cetate (Județul Iași – Instructor Dan Cernat), Grupul Vocal Instrumental Fii Mitocului (Comuna Mitocu Dragomirnei – Județul Suceava, dirijor Holca Stefan Codruț) și An­samblul Folcloric al Comunei Buces – Fii Moților, Instructor Elena Codrin. Acom­pa­niamentul i-a revenit formației con­dusă de prof. Valentin Stăncioi, iar pre­zentarea lui Mihai și lui Radu Feier. Moţii şi-au prezentat atât tradiţiile, cât pro­dusele specifice, vizitatorii având oca­zia ca pe lângă distracţie şi adevărate lecţii de istorie, să-şi poată delecta papilele gustative aşa cum se întâmplă la zile mari. “În prima duminică din iulie, în fiecare an, moţii din Țara Zarandului și nu numai, se adună, în semn de re­cunoștință, să apere memoria celor care au luptat pentru dreptate socială și libertate națională. Cu respectul impus de sacrificiul lor, să-i păstrăm mereu vii în conștiința noastră. În urmă cu 178 de ani, moții conduși de Avram Iancu au dat o ripostă pe măsură trupelor cotro­pitoare, exprimând, încă de atunci, dorința noastră de libertate și nea­târnare. Sunt mândru că pot face parte din organizarea acestui eveniment și le mulțumesc tuturor celor care ne-au onorat cu prezența”, a transmis Traian Achim Mărcuș (foto), primarul comunei Buceș.

 

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura