Educaţie pentru sănătate
Văzând cum pe zi ce trece, radiografia sistemului sanitar românesc seamănă din ce în ce mai mult cu cea a unui om bolnav, Eleonora Gavrilesc (în foto), o hunedoreancă mai mult decât ambiţioasă, s-a luptat cu tot ceea ce a însemnat birocraţie, stres şi o groază de drumuri, pentru ca fondurile externe să ajungă şi la Şcoala Postliceală „Carol Davila“ din Călan, asigurându-se astfel, încă din şcoală, că viitoarele cadre medicale vor fi competitive pe piaţa muncii.
Proiect european în premieră pentru judeţ
Cu o tradiţie de 18 ani, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila“ din Călan a dat societăţii, până în prezent, un număr de 1.894 persoane calificate ca asistent medical sau asistent farmaceutic. Deloc puţine, dacă ar fi să analizăm numai câte asistente găsim în momentul de faţă în cabinetele sau spitalele hunedorene.
„Cerinţele de pe piaţa muncii sunt din ce în ce mai selective, motiv pentru care ne-am gândit să oferim o serie de facilităţi celor care urmează cursurile Şcolii Postliceale Sanitare Carol Davila, pentru ca şansele lor de pregătire profesională să fie maxime. Neavând posibilitatea financiară să demarăm un astfel de proiect, iar dobândirea unui credit era imposibilă din cauza lipsei unui patrimoniu, Asociaţia Umanitară Societatea Doamnelor din Călan şi Şcoala Postliceală Sanitară Carol Davila din Călan, în parteneriat cu Şcoala Postliceală Sanitară Alba-Iulia şi Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj Napoca, am apelat la programul de finanţare al UE. Proiectul, a cărui finanţare am obţinut-o, se numeşte „Practica de calitate – tineri competitivi pe piaţa muncii!“ şi are o valoare de 2.676.891 lei, din care 2.541.631 lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă. Despre efortul depus, nici nu are rost să discutăm, bucuria eligibilităţii proiectului făcându-ne să uităm de aceste probleme”, ne spune Eleonora Gavrilesc, managerul Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila“ şi totodată, asistent manager proiect.
La acţiunea de lansare a proiectului au participat, pe lângă reprezentanţi locali, şi oaspeţi de seamă, precum Gheorghe Felea – inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei, din partea Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj- Napoca – prof. dr. farmacist Doina Miere, prof. dr. farmacist Cristina Mogoşan, conf. dr. farmacist Lorena Filip, asistent univ. dr. Lucia Lotrean, iar din partea Şcolii Postliceale Sanitare Alba-Iulia, managerul Gheorghe Munteanu.
Facilităţi şi susţinere pentru performanţă
Pe parcursul implementării proiectului (22 de luni), 180 de studenţi vor putea beneficia de o serie de facilităţi, pe lângă ample campanii de informare şi conştientizare. Printre acestea, se va asigura un cuantum de 430 lei/student, pentru cei care vor finaliza cu succes stagiile de pregătire practică, acces la materiale performante, precum şi premii pentru cei ce vor avea rezultate deosebite (10 premii în cuantum de 1.800 lei/premiu).
Start la noi proiecte
Prinzând mersul lucrurilor în materie de proiecte, Eleonora Gavrilesc are planuri mari pentru viitor: „Deşi nu ne-am bucurat de sprijin pentru Şcoala Postliceală Sanitară din partea administraţiei locale din Călan, avem speranţa că lucrurile se pot corecta cu următorul proiect. Este vorba de o creşă, o grădiniţă şi o şcoală primară, private, menite să readucă în sistemul de învăţământ, ceea ce la ora actuală lipseşte: calitatea’’, ne mai spune Eleonora Gavrilesc.