Politica si administratie

Prioritățile PSD: Atragerea banilor europeni prin PNRR, consolidarea fiscală, un sistem nou de avizare-verificare a centrelor sociale și reorganizarea instituțiilor publice

Obiectivul politic strategic asumat de PSD, prin premierul Marcel Ciolacu, este ca România să nu piardă bani euro­peni. În privința PNRR acest lucru în­seamnă îndeplinirea jaloanelor și țin­telor, dar și renegocierea ajustării unora dintre acestea unde situația o impune.

Consolidare fiscală
Anumite condiționalități introduse aberant de USR – pragul de 9,4 la sută din PIB pentru cheltuielile cu pensia – vor dispărea, dar vor rămâne reformele esențiale care trebuie făcute, astfel încât, de exemplu, România să poate asigura sustenabilitatea necesară, pe termen lung, pentru cheltuielile sociale. România are termen până la 31 august să finali­zeze discuțiile pentru modificarea PNRR. Pe lângă banii europeni din acest pro­gram, realizarea reformelor reprezintă o prioritate maximă pentru PSD. România nu poate renunța la aceste reforme și schimbările care se vor realiza sunt în beneficiul țării și al românilor.
România are nevoie de consolidare fiscală pentru a menține un deficit re­zonabil al bugetului statului și a nu pierde fonduri europene. O primă măsură, în acest sens, ar fi reducerea consistentă a aparatului de stat care va conduce la o economie directă și indirectă a cheltuielilor statului de aproximativ 8-10 miliarde de lei pe an. Prin măsurile care se pregătesc, PSD va elimina posturi bu­getate vacante și organigramele făcute pentru sinecuri. Se vor reorganiza instituțiile în vederea reducerii numărului posturilor de conducere create artificial și se vor modifica sistemul de sporuri și cel al concediilor medicale. Ajustările fiscale care vor fi făcute vor avea ca temei principiul protecției pentru cei cu venituri mici și medii, solidaritate din partea celor cu venituri mari și vor viza firmele și persoane cu venituri sau pro­fituri excesive.

Curățarea unui sistem inert
Pentru PSD pri­o­ritar este și un nou sis­tem de avizare-ve­rificare în teren a centrelor so­ciale, astfel încât să nu mai fie po­sibile nici unde în țară ”a­zi­luri ale
groa­zei”. O primă modificare va viza pro­cedura de acreditare și licențiere astfel încât să nu se poată realiza fără a verifica realitatea existentă la fața locului. Va exista o grilă de evaluare concretă, cu indicatori și proceduri clare. PSD este singurul partid care a făcut ce trebuie în acest caz și a început curățarea unui sis­tem inert și corupt pentru a reda liniștea și demnitatea tuturor beneficiarilor din aceste centre.
Prin atragerea banilor europeni din PNRR, consolidarea fiscală, realizarea unui sistem nou de avizare-verificare a centrelor sociale și reorganizarea insti­tu­țiilor statului, PSD dovedește prin fapte că guvernează pentru români. Eliberarea mediului privat de sub presiunea e­co­nomică prin responsabilizarea Statului și reducerea cheltuielilor acestuia, reor­ga­ni­­zarea instituțiilor publice, reformele cla­re și banii europeni vor repune România pe traiectoria corectă și vor realiza un echilibru astfel încât, după anii de derapaj grav ai guvernărilor Orban și Cîțu, România să iasă din crizele care par să nu se mai încheie.

Ilie Toma,
deputat PSD Hunedoara

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura