Actualitate

Povestea primului transplant de inimă. Medicul care a reuşit performanţa a salvat şi doi români: “Fiica mea a avut această şansă. N-am să-l uit niciodată”

Data de 3 decembrie 1967 este o zi providențială pentru istoria me­dicinei mondiale. În acea zi, la Capetown, doctorul Christiaan Barnard a coordonat primul trans­plant de inimă.

Sâmbătă, un necunoscut, luni un chirurg de renume mondial
În cadrul operației coordonate de dr. Barnard un pacient suferind de o boală cardiacă gravă a primit, prin transplant o altă inimă. Echipa care a reușit transplantul număra 30 de medici. Marius Barnard, fratele celebrului chirurg, făcea parte din echipa care a reușit primul trans­plant de inimă din istorie. Operația a avut loc la Spitalul Groote Schuur din Cape Town, Africa de Sud. „Sâm­bătă, eram un chirurg în Africa de Sud, foarte puţin cunoscut, iar luni devenisem un chirurg de re­nume mondial”, spunea Christiaan Barnard. Pacientul care a primit o inimă nouă se numea Louis Washkansky. El suferea de diabet, la care se adăugau grave probleme la inimă. Acesta avea 54 de ani când a intrat în operație. Așadar, în urma analizelor, doctorul Barnard a decis să înceapă procedura. Avea ex­pe­riență în efectuarea transplantului de organe la animale. Reușise să pre­lungească viața unor animale, transplantând rinichi sau operând inimi. Inima provenea de la o tânără, Denise Darwall. Aceasta își pier­duse viața într-un accident de auto­mo­bil în Cape Town. Despre ope­rație, dr. Barnard afirma: „pentru un om muribund, nu este o decizie grea, aceea de a primi o altă inimă, pentru că el ştie că altfel ar muri. Dacă un leu te urmăreşte pe malul unui rău plin cu crocodili, nu eziţi să sari în apă, convins că vei putea înota până pe malul celălalt”.

Dramă în familie
Operația a durat nouă ore. Pa­ci­entul a început să trăiască inde­pen­dent de aparate cu o nouă inimă. Totuși, medicina nu făcuse sufi­ci­ente progrese pentru a anticipa și posibilele cumpene din viața celor operați. Pacientul a contractat o pneu­monie care i-a curmat viața la 18 zile după intervenția de succes. Evident, pneumonia ucigașă nu avea nimic de a face cu operația. Medicamentația administrată post-operator a slăbit imunitatea orga­nis­mului, care nu a putut învinge pneu­monia. Era clar că fără noua inimă pacientul nu ar mai fi trăit nici măcar 2-3 zile. Ulterior, progresele în domeniul terapiei postoperatorii au făcut progrese uriașe. Următorul pacient operat de dr. Barnard care a primit o inimă nouă a trăit 19 luni. Christiaan și Marius Barnard au ales medicina cardiacă în urma unei drame din familie. Dr. Christian Barnard s-a născut la 8 noiembrie 1922 la Cape Town. În 1934, fră­țio­rul său de cinci ani a decedat din cau­za unei maladii cardiace grave. Cei doi frați știau de atunci ce ur­mau să facă în viață. În 1945, Christiaan Barnard a absolvit Uni­ver­sitatea din Cape Town, Faculta­tea de Medicină.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura