ActualitatePolitica si administratie

Liderul PSD Deva: Pentru Deva îmi doresc un primar cu sufletul întotdeauna deschis înspre oameni

Secretarul de stat Lucian Rus a afirmat că va candida din partea social-democraților la funcția de primar al reședinței de județ

După sondajele efectuate de cei de la PSD, Lucian Rus (foto) se situează cel mai bine în rândul membrilor social-democrați, așadar el are toate șansele să atace postul de primar al Devei.

Reporter: Sunteți președintele PSD Deva. Ce ați reușit să faceți cu organizația de partid, în condițiile în care filiala Deva suferă de mulți ani de sindromul „ruda săracă” a organizației județene?
Lucian Rus: Am acceptat funcția de președinte al filialei Deva cu onoare și cu bucurie întocmai pentru că simt că fac parte dintr-o echipă solidă, unită de valori și principii comune și, mai ales, de angaja­mentul de a asigura o guvernare bună și sustenabilă pentru toți locuitorii municipiului Deva, dar și ai întreg județului Hunedoara.
Organizația PSD Deva a crescut mult și dă dovadă în fiecare zi de valoarea oamenilor care fac parte din organizație, atât la nivelul consiliului local cât și la nivelul Consiliului Județean, care se implică în dezvoltarea municipiului nostru.

Reporter: Sunt sondaje efectuate. Se fac calcule acum, pentru că se aproprie alegerile locale. Și nu numai. Veți fi candidatul PSD la funcția de primar al reședinței de județ?
Lucian Rus: Da, așa este. Toată activitatea mea profesională din ultimii 20 de ani antreprenorială și în politică m-a șlefuit ca om, dar și din punct de vedere profesional și îmi doresc să pun în valoare și să întorc experiența pe care am acumulat-o înspre comunitatea în care m-am născut și din care fac parte. Cred că rolul de primar oferă cel mai bun context pentru a implementa viziunea mea și a echipei PSD Deva pentru oraș și pentru o viață mai bună și mai echitabilă a tuturor locuitorilor Devei, viziune pe care o vom comunica operaționalizat, la momentul potrivit, în programul de guvernare locală pe care îl propun pentru Deva.

Reporter: Cum faceți politică locală dacă sunteți secretar de stat la București?
Lucian Rus: În primul rând, sufletul meu este întotdeauna în Deva. În al doilea rând, politica locală înseamnă în egală măsură ancorarea activității locale în direcțiile și programele de dezvoltare stra­tegică, asigurarea unei coerențe în ceea ce privește implementarea politicilor publice, colaborări la nivel național și internațional etc. Din acest punct de vedere, funcția de secretar de stat îmi asigură po­zi­ția pentru a facilita armonizarea activității politicii locale cu Strategia Națională pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului și Turismului pentru domeniul în care am responsabilități și atribuții. În același timp, îmi oferă perspectiva de ansamblu și o experiență extrem de valoroasă de management și guvernare strategică.
În toată munca depusă la București, nu am uitat nici o secundă de județul Hunedoara, de aceea am reușit să implementăm prin Invest Romania mai multe investiții în județul Hunedoara. La Orăștie a fost realizată o investiție de 25 de milioane de euro și la Băcia, o investiție de peste un 10 milioane de euro. Mai mult decât atât, implicarea mea în toate programele de finanțare de la nivel național, se aplică și la nivelul județului nostru și aici vreau să menționez Programul Tranziție Justă, un motor extraordinar pentru toți antreprenorii din județ.

Reporter: Cum credeți că trebuie sa fie primarul Devei? Ce calități ar trebui să aibă el?
Lucian Rus: Îmi doresc pentru Deva un primar cu sufletul întotdeauna deschis înspre oameni și nevoile lor, cu înțelepciunea de a discerne în situații complicate, cu integritatea caracterului său și curajul de a-și asuma toate acestea atât în raport cu echipa cât și în raport cu deciziile de guvernare.

Reporter: Vă vedeți conducând Deva?
Lucian Rus: Da, sigur. Am ales să candidez pentru că simt că este un pas firesc și pentru că sunt convins că din această poziție pot să îmi aduc cel mai bine contribuția la dezvoltarea orașului și să fac o diferență importantă pentru locuitori și într-o perspectivă favorabilă, o voi face cu toată bucuria, implicarea și recunoștința.

Reporter: Nu sunteți un politician foarte sociabil. De ce? Vă e frică de oameni?.
Lucian Rus: Dimpotrivă, îmi sunt dragi oamenii în toată diversitatea lor. Cred că trebuie să îți pese cu adevărat de oameni dacă îți dorești să fii implicat politic pe termen lung. Și să îți pese de oameni, pentru mine personal și din perspectiva rolurilor politice pe care mi le-am asumat de-a lungul timpului, înseamnă să îmi concentrez resursele și energia înspre acțiuni concrete, înspre crearea mecanismelor sociale care să le ofere oamenilor libertățile și resursele de care au nevoie ca să trăiască vieți mai bune, mai calibrate la potențialul lor. Prin lentila aceasta, într-adevăr, la ceea ce presupun că vă referiți prin sociabilitate, nu a reprezentat o prioritate pentru mine.

Reporter: Cum v-ați descrie în câteva cuvinte, ca politician?
Lucian Rus: Având în vedere decizia de a candida și calitățile și, în fine, virtuțile pe care le asociez cu un lider al orașului (amintite mai devreme), pot să vă spun că am un angajament personal și îmi dau silin­ța de a fi și de a deveni într-o măsură cât mai mare acea persoană – cu bunătate autentică, cu un ca­rac­ter integru, cu cât mai multă înțelepciune decizio­nală și umană și cu forță și curaj de le armoniza pe toate în activitatea mea politică. În ce măsură îmi reușește, cred că e mai potrivit să evalueze colegii mei și oamenii în slujba cărora mă aflu.

Reporter: Politica se face pentru oameni. Așa ar trebui. Ați făcut vreodată promisiuni pe care apoi le-ați încălcat?
Lucian Rus: Aș dori să nuanțez puțin acest răspuns în spiritul integrității pe care l-am amintit anterior. Orice promisiune politică are cel puțin două componente – cea care ține de intenție și anga­jament politic și cea care ține de dinamica unei palete largi de factori (politici, economici, sociali etc) contextuali. Din păcate, cea de-a doua componentă nu e integral în controlul meu și, de altfel, al nici unui politician. Așadar, pentru orice promisiune politică pe care mi-am asumat-o, am făcut întotdeauna tot ce a ținut de mine și de echipa mea pentru obține cele mai bune rezultate posibile.

Reporter: De ce ar trebui să vă voteze devenii?
Lucian Rus: Vă mulțumesc pentru această întrebare în mod special pentru că îmi oferă ocazia de a le reaminti devenilor un aspect pe care îl consider esențial pentru o societate democratică și echitabilă. Fiecare dintre noi contează și este valoros în egală măsură, iar puterea pe care o avem, fiecare în parte și împreună, de a ne construi societatea, comunitatea și viața pe care ni le dorim vine din drepturi și libertăți. Îi îndemn, așadar, pe deveni să își exercite puterea prin dreptul la vot și să aleagă pentru Deva și pentru ei înșiși viitorul pe care și-l doresc și la care aspiră.

Reporter: Care este omul pe care-l admirați cel mai mult în politică?
Lucian Rus: Laurențiu Nistor este unul dintre cei mai apreciați oameni din lumea politică a județului Hunedoara și nu numai. Apreciez profund dedi­ca­rea și angajamentul său față de valorile de­mo­cratice și buna guvernare.
El se remarcă prin integritatea sa și abilitatea de a lua decizii informate, bazate pe consultare extinsă cu experții cu care lucrează în fiecare zi. În plus, abi­li­tatea sa de a comunica și de a colabora cu ceilalți în scopul atingerii obiectivelor comune este de admirat.
Laurențiu Nistor reprezintă un model de lider care acționează în interesul public și își dedică eforturile pentru a face o schimbare pozitivă în județul Hunedoara. El este un exemplu demn de urmat în politică și îmi inspiră încredere într-un viitor mai bun pentru țara noastră și pentru județ.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura