ActualitateFlash

Câte instituții publice sunt în România? Câți bani aruncăm pe salariile unor bugetari care stau la… stat

V-ați întrebat vreodată câte instituții au mai putut inventa politicienii? Unde să-și angajeze pilele, rudele, amantele etc. Unii nici nu le știu denumirile sau cu ce se ocupă angajații. Avem un sistem bugetar îmbătrânit și total ineficient. Viața noastră ar fi mai frumoasă și mai simplă fără multe dintre aceste instituții.

În faliment
Cei de la Digi24 arată că document intern de la Secretariatul General al Guvernului dez­văluie amploarea fenomenului insti­tu­țiilor de stat din România. Sunt 58 de ins­tituții de stat considerate ordonator prin­cipal de credite. Între acestea, toate mi­nis­terele din cadrul Guvernului, Administrația Prezidențială, Camera Deputaților, Senatul, SRI, SIE, SPP, Consiliul Legislativ etc. Toate acestea au la rândul lor nu mai puțin de 1.639 de entități publice subordonate. Spre exemplu, în subordinea Ministerului Eco­no­miei sunt 14 unități subordonate (societăți cu capital de stat), dintre care mai bine de jumătate sunt în faliment. Și ele continuă să existe. La Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului sunt 9 entități subor­donate, dintre care una se află în insolvență, șase nu au avut activitate și două au un număr foarte redus de personal. Exemplele pot continua.

Peste 1 milion de bugetari
România are al doilea cel mai mare aparat bugetar din Uniunea Europeană, care ge­nerează cheltuieli de personal de 120 miliarde de lei pe an, a declarat zilele trecute ministrul Finanţelor, Marcel Boloş. ”Suntem pe locul al doilea în UE, având ponderea din­tre cheltuielile de personal şi veniturile cu­rente ale statului de aproximativ 35 la sută”, a spus ministrul Boloș. Ministerul Finanțelor arăta, anul trecut, că salariile celor 1,3 milioane de bugetari au consumat 4,2 la sută din PIB în primul semestru din 2022, echivalentul a 58 miliarde de lei. (S.P.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura