Actualitate

Muzeul din Deva are un patrimoniu bogat, divers și în egală măsură deosebit!

În peste cei 100 de ani de existență, în colecțiile muzeului au intrat multe artefacte confecționate din metale prețioase. De la piese de port și po­doabă, la monede și piese cu caracter votiv, aceste obiecte au fascinat atât specialiștii care le-au descoperit și analizat, cât și cei care le-au văzut ex­puse în vitrinele muzeului!

Din siturile din județ
Catalogul „BIJUTERII ROMANE DIN AUR din colecțiile Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva”, conceput și realizat de dr. Oana Tutilă, arheolog MCDR, descrie, cu ochiul și mintea specialistului, într-un mod deschis și un limbaj plăcut, obiectele de podoabă din aur, provenite, din siturile romane ale județului Hunedoara: Colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Micia, Cinciș, Cârjiți. „Podoabele (inele, cercei, brățări, ace de păr) sunt expuse în sala de­dicată Tezaurului, din Palatul Magna Curia, Deva. Fie că le-ați văzut în vitrinele în care sunt expuse, fie nu ați apu­cat până acum să ajungeți la mu­zeu, cu siguranță lectura acestui album vă va captiva, iar la finalul ei, imaginea vieții în lumea romană, din sec. II-III, va fi mult mai aproape! Pentru că, aceste mici obiecte fascinante vorbesc, prin scrierea colegei noastre, despre oa­meni de atunci, cu nevoia lor de înfrumusețare, de evidențiere socială și materială, despre arta și abilitățile de prelucrare a metalelor prețioase în vremurile respective”, arată reprezen­tanții muzeului devean.
„Diversitatea podoabelor și modul în care acestea erau purtate sunt relevate de bijuteriile în sine (…). Doar piesele pur­tate direct pe corp sunt considerate cu adevărat bijuterii, având menirea de a-l face mai atractiv pe cel care le poar­tă și, în același timp, relevându-i sta­tu­tul social și capacitățile financiare. În sens mai larg, dacă îndeplineau crite­riile legate de material, tehnică de reali­zare ori formă, în categoria podoabelor se încadrau și obiecte cu rol pre­do­minant practic, ca fibulele sau acele de păr”, informează autoarea.
Catalogul poate fi achiziționat din ma­gazinul de suveniruri al Muzeului, de la parterul Palatului Magna Curia și de pe site-ul MCDR https://mcdr.ro/index.php/ ro/publicatii-2/bijuterii-romane-din-aur-din-colectiile-muzeului-civilizatiei-dacice-si-romane .

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura