Politica si administratie

Deputatul Anamaria Gavrilă: Pe ce bază România continuă proiectul minireactoarelor modulare?

Deputatul Anamaria Gavrilă (foto) susține că proiectul NuScale privind Mini Reactoarele Modulare (SMR) a fost anulat în SUA. „Deși anulat în SUA, vor continua proiectul în România. INACCEPTABIL!! Reac­toarele urmau să fie construite – deci nu exista nici un Minireactor construit. Pe ce bază se dorește continuarea proiectului?”, întreabă parlamentarul hunedorean.

Acuzată de fraude
„Compania americană NuScale are mari probleme de credibilitate, fiind acu­zată de fraude și practici comer­ciale ilegale, investitorii fiind sfătuiți de către firmele de avocatură să ac­țio­neze împotriva sa”, anunță presa. „În ciu­da acestor acuzații, care sunt moti­vele pentru care România continuă pro­iectele?”, spune deputatul Anamaria Gavrilă.
Proiectul minireactoarelor NuScale din SUA a fost anulat, după ce com­pa­nia care trebuia să le construiască s-a retras. Motivul principal ar fi fost creș­terea costurilor cu 53 la sută, spune Bloomberg. Aceleași minireactoare ar urma să fie instalate și la Doicești, în România. formația anulării pro­iectului din Statele Unite a fost confirmată de compania NuScale, printr-un co­mu­ni­cat de presă. „În ciuda eforturilor semnificative (…) pentru a avansa, pare puțin pro­ba­bil ca proiectul să aibă o sub­scrip­ție suficientă pentru a continua spre implementare. (…) Prin ur­mare, încheierea proiec­tu­lui este cea mai prudentă decizie. (…)”.
Decizia vine după ce compania a fost acuzată și de fraude și practici co­merciale ilegale într-un alt caz. Iceberg Research, o firmă americană de con­sultanță de business, a recomandat investitorilor să se îndrepte împotriva NuScale, pe care a acuzat-o că s-ar fi implicat într-un contract fals. Iceberg Research susține că NuScale a pre­zentat public un contract uriaș în aso­ciere cu furnizorul de servicii de cen­tre de date blockchain Stan­dard Power. Afacerea vizează o ca­pa­ci­tate proiectată de 1.848 megawatt oră (MWh), estimată la o valoare de 37 de miliarde de dolari. Conform Iceberg Research, acest contract ar avea zero șanse să fie executat, de­oa­rece Standard Power nu are banii ne­cesari.
Ministrul Energiei a comentat decizia SUA de a anula un proiect similar cu cel de la Doicești: „NuScale este singura tehnologie de reactoare modulare mici din lume care este certificată la cel mai înalt nivel de siguranță de cel mai strict regle­men­tator din lume. Mai bine de atât nu există. Nici o altă tehnologie nu este aproape să fie certificată. Mai durează 2-3 ani.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura