Comunitate

Castelul Magna Curia, cel mai vechi monument de arhitectură din Deva

Expozițiile Muzeului din Deva se află în interiorul unuia dintre cele mai frumoase ansambluri monumentale din municipiu, anunță reprezentanții Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

Venus de Murany
Situat la poalele dealului Cetății Deva, lângă Parcul Cetate, Castelul Bethlen sau Magna Curia (curtea cea mare) este cel mai vechi monument de arhitectură din Deva, parte din lista monumentelor istorice naționale.
În secolul XVI are loc o primă mențio­nare documentară a Castelului, potrivit căreia, nobilul Benedict este numit „cas­tellanus et provisor curiae de Dewa”. De numele lui Francisc Gézsthy, coman­dantul oștilor princiare ajuns, în anul 1581, proprietar al Cetății Devei, se leagă o primă fază de construcție a mo­numentului. În anul 1608 domeniul ajun­ge în posesia lui Gabriel Bethlen, fiindu-i oferit de Gabriel Báthory, ca răsplată pentru serviciile sale. După ce a fost ales principe al Transilvaniei, Gabriel Bethlen donează domeniul Devei soției sale, Susana Károly. După moartea acesteia, proprietar devine Ștefan Bethlen, nepot de frate al principelui. După dispariția timpurie a lui Ştefan Bethlen, soția sa, Maria Széchy, a cărei frumusețe și viață aventuroasă a fost cântată în literatura vremii sub numele de Venus de Murány, preia întregul domeniu, implicit Castelul, pe care le vinde, ani mai târziu, prin­ci­pelui Gheorghe Rákóczi I.

O ultimă refacere
La mijlocul secolului XVIII, Magna Curia intră în posesia guvernatorului Transi­lv­aniei, contele Ioan Haller și a soției aces­tuia Sofia Dániel. Acum castelul cu­noaște cele mai ample și semnificative modificări și îmbunătățiri, primind înfă­ți­șarea care poate fi observată și azi.
În perioada de după Ioan Haller, Cas­telul a intrat în domeniul fiscal al Comi­ta­tului Hunedoara și a funcționat ca local al Administrației Financiare. În anul 1938, Magna Curia devine Muzeul Jude­țean, adăpostind colecțiile adunate pană în acel moment și dispunând de o suprafață utilă de 2114 mp. O ultimă re­fa­cere a clădirii s-a produs în 1997 când au început lucrări de restaurare, fără in­ter­venții structurale, finalizate în 2006, rezultând ceea ce poate fi admirat azi.
Importanța și frumusețea acestui cas­tel a determinat mai multe men­țio­nări ale sale în lucrări de specialitate, în documentare sau articole de presă. A fost, de asemenea, subiectul unor insta­lații digitale contemporane de tip video-mapping și restaurare digitală.
Sunt însă mult mai multe de spus despre Magna Curia. Martor constant la se­cole de istorie, Castelul vă așteaptă să îi admirați fiecare încăpere, fiecare de­taliu ce îl compune, să aflați povestea sa și a celor care au locuit aici, de-a lungul timpului!
Mulțumim domnului Nicu Jianu pentru ima­ginile din trecutul Magnei Curia.

DIGITAL CAMERA

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura