Timișoara a ales Hunedoara. Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu”, singurul din județ, angrenat într-un amplu program de screening prenatal, cu finanțare europeană
Magdalena Șerban
Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, lider de parteneriat, împreună cu Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” Timișoara în calitate de partener, au implementat proiectul „Dezvoltarea unui sistem regional de centre medicale de excelență în screening prenatal în Regiunea de Vest”, finanțat din fonduri europene.
Fiind angrenat ca partener, Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara a oferit posibilitatea ca 250 de paciente ale unității sanitare să beneficieze de investigații gratuite în cadrul demersului al cărui obiectiv principal vizează servicii orientate către prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament pentru principalele patologii. Recent, la Hotel Rusca din Hunedoara a avut loc un forum tematic la care au participat echipa de proiect, medici, precum și diverși invitați.
Ce a însemnat pentru hunedorence
Serviciile gratuite oferite viitoarelor mame au inclus supravegherea sarcinii normale, screening prenatal (S11- S19+6 zile), supravegherea altor sarcini cu risc crescut (edem gestațional), (hiperemia gravidia ușoară), (evaluarea gravidelor cu uter cicatriceal în trimestrul III), monitorizarea sarcinii cu risc crescut la gravida cu tulburări de coagulare/ trombofilii ereditare și dobândite, amniocenteză, biopsia de vilozități coriale, monitorizarea și tratamentul talasemiei și hemofiliei, cordocenteză. ,,Spitalul din Hunedoara este partener al Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara în programul de screening prenatal privind supravegherea unei sarcini normale. Echipa din partea unității noastre spitalicești care a participat la acest proiect este compusă din medicii ginecologi dr. Melinda Mitranovici, dr. Ioan Oală plus echipa tehnică ce a asigurat implementarea, mai exact colegele mele de la Resurse Umane, Contabilitate, Achiziții și Juridic. Astfel, 250 de paciente ale spitalului nostru (din municipiul Hunedoara plus zone din jur) au putut beneficia de avantajele unui astfel de program, totul gratuit. Dacă ar fi plătit investigațiile, ar fi ajuns la un cost de 630 de lei/persoană. Mulțumesc doamnei dr. Olimpia Oprea din partea Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara și doamnei dr. Melinda Mitranovici, care conduce Secția Obstetrică – Ginecologie a spitalului hunedorean, pentru implicare și reușita acestui proiect. Spitalul Hunedoara va fi prezent întotdeauna în programe de screening, atât ale noastre cât și măcar în calitate de partener al altui spital ce dezvoltă astfel de programe, tocmai pentru a aduce un mare bine comunității, beneficiarii putând descoperi afecțiuni destul de devreme, terapia necesară fiind aplicată din timp, deci cu rezultatele scontate”, a transmis Radu Budae (medalion), managerul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara.
Mai tari ca alte regiuni și singurii din județ
„Pacientele au fost selectate prin Policlinică, dar am făcut lobby și la medicii de familie plus cabinetele private. E vorba, cu precădere, de femeile care fac parte din medii defavorizate. Este primul nostru program de screening (totodată, acest program este și primul pe țară). Cu mândrie putem spune că am reușit să-l derulăm alături de Timișoara. La nivel național, s-a implementat regional, iar noi având o bună colaborare cu Timișoara, am fost incluși în proiect. S-a dat un examen, la care am participat și pe care l-am trecut. Practic, și ca să te înscrii la acest examen, trebuia să îndeplinești niște condiții, iar singura din județul Hunedoara care îndeplinea criteriile am fost eu. Dar dacă nu luam examenul, nu intram în program. Exista și posibilitatea aceasta. În ianuarie 2022 am fost la examen, în februarie 2022 au început discuțiile de perfectare, iar debutul propriu-zis a fost prin mai 2022. Nu doar că am reușit să acoperim numărul de 200 de paciente, cât am avut alocat, ci am solicitat suplimentare, fiindu-ne alocate încă 50. Asta, în condițiile în care alte regiuni din țară nu au reușit să-l implementeze deloc. Spre surprinderea mea, chiar Târgu-Mureș. (…) Avem ocazia să vedem cât de afectată de infecții este populația, s-au stabilit soluții pentru acele paciente depistate, iar pentru morfologii și investigații suplimentare au fost trimise la Timișoara, pentru a continua prin programul de acolo”, a punctat dr. Melinda Mitranovici, medic primar obstetrică-ginecologie și șefa Secției Obstetrică – Ginecologie a spitalului hunedorean.
Urmează alte programe de screening
„Acest proiect l-am scris și l-am implementat împreună cu colega mea c(…) și a început în 14 iunie 2021, finalizându-se în 29 decembrie 2023. Valoarea e de peste 12 milioane de lei. În parteneriat au fost luate două spitale din Regiunea Vest, adică Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara și Spitalul Clinic de Urgență Arad. Din păcate, spitalul din Deva nu a dorit, iar la cel din Reșița s-au tot schimbat managerii. Noi am fi vrut ca gravidele din toate cele patru județe (Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara) să aibă acces, dar nu s-a putut”, a transmis managerul de proiect dr. Maria-Olimpia Oprea. „Din ianuarie, tot la Hunedoara, vom încerca următorul proiect care să se implementeze pentru screening-ul de cancer de col uterin, iar persoanele între 25 și 64 de ani vor beneficia de gratuitate, doar cu buletinul, deci fără bilet de trimitere de la medicul de familie pentru examenul de Papanicolau”, a anunțat conf. univ. dr. Izabella Petre. Mai trebuie spus că în cadrul forumului au avut loc diverse prezentări tematice și dezbateri pe baza unor subiecte medicale de interes, precum ecografii și infecții în sarcină, anxietate, screening pentru anomalii cromozomiale în sarcina multiplă, etc.