Management medical smart la Sanatoriul din Brad. Bani europeni câștigați pentru digitalizare
Magdalena Șerban
În 2023, digitalizarea spitalelor românești a primit o gură de oxigen prin programele anunțate de Ministerul Sănătății.
Mai sănătos
Luna august a adus deschiderea mai multor linii de finanțare asociate PNRR, 400 de milioane de euro fiind disponibile pentru dezvoltarea sistemului digital al CNAS și pentru digitalizarea a minimum 200 de spitale. Printre cele câștigătoare se numără Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad. Cererea de finanțare a fost depusă în cadrul Pilonului V — Sănătate şi rezilienţă instituţională, Componenta 7 — Transformare digitală, Investiţia 13. Realizarea sistemului de eHealth şi telemedicină, Investiţia Specifică I 3.3. Investiţii în sistemele informatice şi în infrastructura digitală a unităţilor sanitare publice.
Utilizarea electronică a datelor, interoperabilitatea, precum și soluţiile digitale de management clinic vor asigura reducerea erorilor din sistemul de sănătate. Acest lucru se poate întâmpla prin digitalizare. Cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în subordinea căruia de află instituția medicală, conducerea Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad a câștigat un demers investițional accesat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în baza căruia se vor achiziționa echipamente hardware, se vor implementa soluții software, aplicații informatice, realizându-se totodată și instruirea personalului pentru utilizarea acestor platforme. Noile module vor completa și extinde funcționalitățile existente în sanatoriu. „Prin digitalizare, se vor putea monitoriza complet și coerent fluxurile de lucru interne, precum și serviciile medicale oferite pacienților. Toate detaliile actului medical, procedurile medicale efectuate, medicația administrată și rezultatele consulturilor efectuate vor fi înregistrate, prin intermediul unor aplicații și dispozitive mobile, direct la patul bolnavului sau la locul prestării actului medical. Totodată, prin digitalizare, se va reduce numărul documentelor tipărite la nivelul unității spitalicești. În plus, monitorizarea fluxului de lucru și a consumului de materiale sanitare și medicamente ar urma să contribuie la reducerea costurilor și la creșterea securității și protecției datelor. De asemenea, se va puta realiza trasabilitatea pacientului internat, pentru a fi evitate erorile de identificare, diagnosticare și tratare. În prezent, instituția noastră nu dispune de un sistem centralizat de schimb de date medicale, făcând astfel dificilă coordonarea multiplelor sisteme de informații, în ciuda faptului că avem un sistem informatic computerizat, dar care este depășit din punct de vedere tehnologic și neadaptat la exigențele actuale. Prin urmare, se va face un mare pas înainte. Consiliul Județean Hunedoara este leader de proiect, iar valoarea totală a finanțării obținute este de 1.463.648,48 lei”, a precizat Liliana Stolnicu (foto), managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad.
Efort comun, dar merite datorate implicării Consiliului Județean
„Vreau să subliniez faptul că, la nivel județean, conducerea Consiliului Județean Hunedoara se implică cu toate resursele în dezvoltarea unităților sanitare din subordine și ne acordă întregul sprijin instituțional, dovedind prin amplul proces investițional derulat în ultimii ani că sănătatea hunedorenilor este o PRIORITATE. De aceea doresc să mulțumesc în mod special, conducerii Consiliului Județean, precum și echipei de profesioniști din cadrul UAT Județul Hunedoara, pentru implicarea lor și munca depusă pentru ca acest proiect să devină realitate”, a mai spus managerul.