Dr. Claudiu Resiga, medic primar psihiatrie adulți în cadrul Spitalului General CF Simeria: Consumul de substanțe interzise și de alcool este o fugă de realitate, de societate și de semeni
Magdalena Șerban
Fără a câștiga încrederea pacientului, demersul terapeutic merge greu sau e în zadar, spune Dr. Claudiu Resiga – medic primar psihiatrie adulți în cadrul Spitalului General CF Simeria, care punctează câteva detalii legate de unele dintre pericolele zilelor noastre, mai exact consumul de droguri și cel de alcool.
Ține de fiecare, înainte de toate
„Fenomenul dependenței a existat și înaintea apariției substanțelor clasificate ca droguri de mare risc. Totodată, vorbim și de dependența de alcool, fiind bine cunoscută, la fel ca cea de tutun și până la dependența de diverse medicamente. Acest lucru ține de structurile caracteriale ale persoanei în cauză, de contextul socio-familial, de diverse nevoi și neîmpliniri, anturaj, etc. Pe acest teritoriu, dacă apare accesul la substanțe, sigur că se adaugă aceste tipuri de dependențe. Tratamentul în asemenea situații presupune psihoterapii, dar și o anumită supraveghere, un anumit mediu, adică un context complex. Cu ce ne confruntăm mai des în ce privește pacienții care se prezintă la spital este dependența de alcool, oamenii adresându-ni-se în acest sens. Îi internăm periodic, încercăm să ținem legătura în ambulator, dar e puțin dificil. Sunt acei factori de mediu care susțin întreținerea dependenței. Din moment ce persoana respectivă rămâne în același mediu nesupravegheat, atracția către substanțe sau alcool e activă”, a apreciat medicul.
Cei din orașele mari și zonele de graniță, mai expuși consumului de droguri
În marile oraşe, prevalenţa privind consumul de droguri este, în prezent, de 30 la sută, iar experții susțin că s-a ajuns aici pentru că piața stupefiantelor a scăpat de sub control. Nici localitățile mai mici nu sunt ferite, dar cifrele nu sunt la fel de mari. “Fenomenul a crescut ca intensitate în centrele universitare, în arealele cu o populație densă. Am avut pacienți veniți din orașele mari, care fie erau în tranzit, fie prin intermediul rudelor din zonă sau a legăturilor de familie au ajuns la noi, dar sunt cazuri puține. Am încercat să-i abordăm cu empatie, nedorind să speriem pacientul care până la umră dacă ajunge la noi, vine să ceară ajutor. Lucrurile sunt extrem de delicate, nu merg abordate direct, strict. E important de realizat un mediu favorabil comunicării. Nu neapărat cu noi, dar măcar cât să-l îndrumăm spre sistemul medical. E pasul major pe care-l facem noi, aici, în zonă. Până la urmă, consumul e o fugă de realitate, de semenii cu care nu au reușit să comunice sau există o ruptură. Drogul îi ajută să-și creeze o lume protectoare, în percepția lor. Evident, una falsă. Sunt introvertiți care prin natura definiției stau departe de oameni, iar accesul la substanțe le dă posibilitatea să-și coloreze lumea personală, dar sunt și introvertiți care nefiind capabili să comunice cu oamenii, nu se apropie nici de teritoriul drogurilor, fiind suficienți în lumea lor oarecum ordonată, protejându-se de cei care le aduc disconfort. Dincolo, pe partea cealaltă, extrovertiții socializează, apelează la alcool și substanțe care să-i ajute să-și creeze euforie, au o tendință la socializare crescută, cu stare de bine. Există capcana aceasta. (…) Deseori, dependențele se multiplică și se asociază (droguri și alcool, de exemplu ori tutun și alcool plus droguri). Deteriorarea organismului este accelerată, iar recuperarea devine dificilă. De asemenea, consumul crescut de substanțe creează contextul efectului toxic. De exemplu, consumul moderat de alcool ajută la acel context de petrecere, socializare, dar unul crescut va deteriora celula nervoasă, hepatică și chiar cardiacă. Dincolo de aspectul social, psihiatric și psihologic, efectele, la un moment dat, privesc și alte discipline medicale. Consumul de alcool și/sau alte substanțe de multe ori generează comportamente care îi afectează pe cei din jur. Astfel, acele persoane sunt aduse la spital de familie sau, mai rău, chiar de poliție. Cele mai frecvente situații sunt când primim pacientul și trebuie să-l ținem supravegheat până trec afectele alcoolului, dar sunt și cazuri în care pacientul e deja abrutizat de consum și asta implică o perioadă mai lungă”, a subliniat dr. Claudiu Resiga (foto sus).
Generatoare de infracționalitate conexă
„Adicțiile sunt o boală și nu există droguri bune sau rele. Amploarea fenomenului este în continuă ascensiune, având în vedere că aduce cu el infracțiuni grave, precum violență, furt și chiar crime. Din păcate, asta este crunta realitate. Din fericire, există șansa să fie combătute și tratate. Apelarea la un specialist este vitală. Indiferent de natura problemelor medicale, ușa instituției noastre este deschisă. Pașii de urmat pot fi percepuți a fi dureroși, dar în caz contrar, finalul nu are cum să fie fericit dacă se scapă de sub control”, a transmis managerul Spitalului General CF Simeria,
dr. Andrei Bolojan (foto 2). Reamintim că totul e gratuit pentru cei internați la spitalul din Simeria, precum și cei care se prezintă cu bilet de trimitere sau în urgență. Programări se pot face fie la telefon 0787/858214 sau online, accesând https://spitalsimeria.regista.ro/programari .