Zam: Investiții din bani câștigați pe diverse axe de finanțare plus preocupare pentru necesitățile reale ale cetățenilor
Magdalena Șerban
Sunt foarte bune și binevenite programele de dezvoltare, dar rezolvarea nevoilor comunității e vitală. Asta îl ghidează pe primarul din Zam, Sorin Nistor (foto), în anul ce nu a început de mult timp. Dezideratul său administrativ implică mai multe paliere.
Un medic de familie pentru comunitate, urgența numărul unu
„Prioritatea numărul unu este cooptarea și totodată convingerea unui medic de familie pentru a-și desfășura activitatea în comuna Zam. În 2023 am reușit să redobândim dispensarul uman și acum, având locația, ne vom strădui, în continuare, să căutăm un medic. De altfel, nu am încetat niciodată să facem asta. Suntem în tratative la ora actuală. După cum se știe, dispensarul era privat. Trebuie să le creăm această facilitate oamenilor, astfel încât să nu mai fie nevoiți să se deplaseze la Gurasada, Ilia sau Deva pentru a beneficia de serviciu medical. Asta presupune transport, deci cheltuială și mai cu seamă disconfort, atunci când e vorba de boală”, a precizat primarul Sorin Nistor.
Investițiile, în top 3
Totodată, edilul a mai enumerat și alte obiective prioritare pentru 2024, toate aflându-se deja în planul său de acțiuni. „Prioritățile incluse la punctul doi înseamnă implementarea proiectelor deja accesate în anii anteriori și câștigate pe diferite axe de finanțare. Vorbim de alimentare cu apă și canal, pistă de biciclete, eficientizare energetică cămin cultural Almaș-Săliște, ultimele două fiind obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR. Canalizarea o avem prin ((Anghel Saligny)), vizând satul principal și suntem în faza de întocmire a studiului de fezabilitate, iar alimentarea cu apă se adresează satelor Zam, Sălciva, Pojoga și aparține de Master Planul județului, derulat de Apa Prod. Pentru pista de biciclete suntem în etapa de atribuire a contractului de lucrări. Căminul cultural Almaș-Săliște va fi reabilitat la standardele actuale, astfel încât cheltuielile cu funcționarea și întreținerea lui să fie diminuate considerabil. De la tâmplărie, sistem de încălzire, se va schimba tot. Bineînțeles, implică și izolație și tot ceea ce reprezintă lucrări aferente devizului tehnic. Va fi o reparație capitală. Contractul de finanțare a fost semnat, urmând cel de lucrări. Legat de cel de-al treilea obiectiv, acesta include depunerea de noi proiecte, pe orice măsură ne va permite să atragem fonduri pentru investiții. E singura noastră șansă de a dezvolta comuna. Aici mă refer la extinderea rețelei de canalizare în satele Sălciva și Pojoga, care vor fi alimentate cu apă, dar vor avea nevoie și de această utilitate, așa că trebuie să identificăm și să accesăm o sursă de finanțare. De asemenea, în vizor mai sunt și reabilitarea de cămine culturale, modernizare de drumuri și străzi, etc”, a concluzionat edilul local.