IN MEMORIAM-SEVER DUMITRAȘCU (1937-2022)
Suntem obișnuți ca spațiul public din țara noastră să aducă în prim plan surogate de personalități. Noi, propunem opiniei publice evocarea lui Sever Dumitrașcu, arheolog și istoric, universitar, muzeograf și director al Muzeului Țării Crișurilor (1972-1990).
S-a născut la 6 iunie 1937, la Rapoltu Mare, jud. Hunedoara. Mama lui, de mic, l-a educat în spiritul credinței, al fricii de Dumnezeu. A absolvit Liceul „Decebal” Deva. Tatăl său a fost ofițer cea ce a determinat, după anul 1948, domiciliul forțat pentru familie în localitatea de reședință. Trebuia să-și întrețină familia, lucrând la Combinatul Siderurgic Hunedoara. S-a pregătit, ca autodidact, pentru facultate. Deci, a început mai târziu cursurile Facultății de Istorie a Universității „Victor Babeș” din Cluj. Edit Nagy era studentă, dar la Facultatea de Istorie a Universității „Bolyai”. În septembrie 1959 cele două universități au fuzionat. Au fost constituite deja anterior delegații mixte studențești iar Sever Dumitrașcu și Edit Nagy, fără să se fi cunoscut până atunci au facut parte din comisie. La festivitatea de unificare, prezidată de rectorul Constantin Daicoviciu s-au întâlnit, devenind pentru 64 de ani familia Dumitrașcu, Edit și Sever, din Sf. Gheorghe/Covasna și Rapoltu Mare/ Hunedoara. Fiica lor, Simona, este medic în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord iar nepoata lor, restaruator de textile la Muzeul Țării Crișurilor. În anii studenției (1957-1962) au participat la cursuri și seminarii realizate de Constatin Daicoviciu, Hadraian Daicoviciu, Nicolae Lascu, Dumitru Protase, Ioan Ferenczy, Zsigmond Jakó, Francisc Pall, David Prodan, Camil Mureșanu, Ion Vătășianu, etc. În studenție, Sever Dumitrașcu era dedicat lecturii, studiului fiind mereu prezent în sălile bibliotecilor. Dintre cadrele didactice hunedorene i-au fost colegi: Viorica Igelsky, Ileana Iordăchescu, Rodica Pârvan, Vasile Cismașu, iar dintre universitarii clujeni: Vasile Vese, Ioan Glodariu, Eugenia Glodariu. La absolvire a rămas cadru universitar la Institutul Pedagogic din Cluj. În anul 1964 s-a transferat la Institutul Pedagogic din Oradea unde a funționat până în anul 1977 când a fost desființat. Edit Dumitrașcu a funcționat ca profesoară la Liceul „Lucian Blaga” din Oradea. În paralel, magistrul a fost muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor. În anul 1990, când s-a reînființat Universitatea Oradea a revenit la catedră iar din anul 1999 a devenit conducător științific la Școala Doctorală.
În volumul „In Memoriam Sever Dumitrașcu”, coordonat de dr. Florin Sfrengeu și dr. Rodica Ciure, (2023), este prezentată monumentala sa activitate ștințifică, fiind omagiat de intelectualitatea orădeană. Sever Dumitraşcu a redactat 36 de volume, alte zeci de cărţi colective, a iniţiat şi condus zece reviste de specialitate, a publicat 240 de studii şi articole, 107 articole în reviste de cultură, 191 de articole şi note publicate în cotidiene şi peste 300 de comunicări susţinute la congrese, sesiuni internaţionale. Fascinat mai ales de perioada dacică din istoria veche a României a participat ca arheolog la cercetări în circa 30 de situri.
Sever Dumitrșcu reprezintă un exemplu de profesionalism, un model demn de urmat de tânăra generație. Noi, hunedorenii ne mândrim că provine de pe aceste meleaguri. Sunt sigur că locuitorii comunei Rapoltu Mare se mândresc că un consătean a reușit performanțe științifice deosebite.
Dr. Gheorghe Firczak