Comunitate

Hărău: Alocări bugetare decente, în tandem cu investiții de milioane

Magdalena Șerban

Ce bani vor avea primarii pe mână, în 2024, deja se știe, însă ce contează cu adevărat e ce vor face cu ei. Mulți îi vor di­recționa pentru a susține imple­men­ta­rea proiectelor accesate cu succes pe diferite paliere de finanțare, acest lucru ducând la concretizarea unor obiective majore. La Hărău, e stabilit.

Se vor drămui
„Cifrele arată mai bine ca anul trecut, primind sume puțin mai mari. Oricum, spe­răm în măcar două rectificări bu­ge­tare pe parcursul lui 2024. Ca venituri, ele sunt generate de taxele și impozitele locale (persoane fizice și juridice), con­ce­siuni de pășune, și, bineînțeles, echili­bră­rile de la CJ și Finanțe. Avem și 344 de hec­tare de fond forestier, așa că rar și pu­țin, mai scoatem la licitație masă lem­noasă (lemn pentru lucru), iar din ce mai avem îl folosim pentru propriile nevoi, adică pentru necesarul de lemn de foc pen­tru școli și sediul primăriei. Ca obli­gații prioritare, avem cofinanțări de asi­gu­rat și cheltuieli neeligibile din proiecte, dar încercăm să le echilibrăm. Ce a fost urgent, am acoperit. Pentru anul curent, am prevăzut undeva la 600.000 de lei pentru partea neeligibilă. Cert este că noi am cam depus proiecte pentru ceea ce am avut ocazia să o facem și mai dorim să accesăm fonduri de mediu pentru extindere apă-canal în Bârsău în mod spe­cial și în Chimindia. Valoarea fiind mare, nu o putem susține din bugetul local, așa că încercăm să o obținem prin aceste axe ce ne sunt puse la dispoziție”, a explicat Lucian Mihael Albu Weber (foto), primarul din Hărău.

Cel mai așteptat
Legat de proiectul de introducere a re­țelei de gaz metan, administrația publică locală se află în proces de avizare din par­tea Transgaz. ,,Mai avem ceva soluționări de bifat, referitoare la stabilirea exactă a amplasării stației de presiune plus alți pași birocratici obligatoriu de parcurs. Ce e mai important e că avem asigurată fi­nanțarea, așa că sperăm ca să ne apu­căm cât mai repede de lucru. Dar ur­mează perioada de licitație, sunt ter­me­ne de respectat, deci dacă privim opti­mist, poate că reușim ca în anul curent să mutăm totul în teren. Cine știe dacă vor fi contestații sau cum vor evolua lucrurile. Însă, la final, cetățenii vor avea o facilitate modernă, comodă și poate chiar mai convenabilă față de cea bazată pe lem­nul de foc. Dacă analizăm mai atent cum au crescut preţurile la lemnul de foc, ajun­gem la concluzia că nu prea e rentabil. Mai ales pentru vârstnici devine tot mai dificil să-şi aducă lemnul de la pădure, să-l taie şi să-l depoziteze. Iar rețeaua de gaz va deservi mulți ani de acum încolo”, a mai adăugat edilul. Rea­min­tim că acest demers a fost câștigat prin „Anghel Saligny”, axă asociată cu con­tinuarea vechiului Program Național de Dezvoltare Locală, programele de finanțare PNDL 1 și 2.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura