Zilele comunei Ribiţa
Comuna hunedoreană Ribiţa a fost, peste week-end, gazda unor evenimente deosebite, care ne-au amintit că atât istoria, cât şi cei care au făcut-o, merită să fie cinstiţi măcar o dată în an.
Zilele comunei Ribiţa reprezintă o sărbătoare de mare tradiţie locală, ţinând cont că anul acesta s-a numărat cea de-a 39-a ediţie. Sâmbăta a fost dedicată în întregime meciurilor de fotbal disputate între echipele din satele Ribiţa, Crişan şi Dumbrava de Jos. Sistemul a fost „fiecare cu fiecare“, jucându-se, astfel, trei meciuri. Echipa învingătoare a fost cea din satul Crişan, care s-a ales ca premiu, cu 200 de lei, cea clasată pe locul al doilea, respectiv formaţia din Dumbrava, a primit câte 100 de lei, iar locului 3, echipa din Ribiţa, i-a revenit suma de 50 de lei. „A fost o competiţie frumoasă. Şi vremea a ţinut cu noi, lăsându-ne să ne bucurăm de soarele amiezii. Am avut oaspeţi din multe locuri ale judeţului şi sper din suflet ca toată lumea să se fi simţit bine. Le mulţumesc tuturor pentru prezenţă“, spune Ioan Faur (foto), edilul-şef al comunei Ribiţa. Seara s-a terminat în acompaniament folcloric, la Căminul Cultural din satul Crişan, lumea distrându-se pe muzica lui Adi Dănilă.
Ziua de duminică a însemnat un pios omagiu adus lui Crişan, dar şi susţinerea parastasului eroilor. La această „lecţie de istorie“ au participat oficialităţi locale şi judeţene, bucurându-se apoi de frumuseţea cântecului popular, expusă printr-un program artistic, la baza căruia au stat Şcoala Generală, clasele I-VIII din comuna Ribiţa (îndrumător – director Ramona Clej), Şcoala Generală, clasele I-IV din Crişan (învăţătoare Mărioara Lupea), dar şi invitaţi din partea ansamblului de cântece populare „Junii Biledului“, comuna Biled, judeţul Timiş, elevi care activează la Casa de Cultură din Brad şi elevi din cadrul şcolilor din comuna Luncoiu de Jos.
„Ţinând cont că problemele financiare nu ne-au ocolit nici pe noi, am căutat ca bugetul local să fie afectat cât mai puţin de cheltuielile pentru susţinerea acestor manifestări. Aşa că am apelat la sponsori, care ne-au susţinut şi de această dată, deoarece era păcat să renunţăm la sărbătoarea comunei noastre, acum, când are aproape patru decenii de tradiţie“, ne-a declarat, Ioan Faur, primarul comunei Ribiţa. (M. Şerban)