Copiii din Mărtinești vor beneficia de o masă gratuită, zilnic
Magdalena Șerban
Începând din acest an, multe școli din România au fost incluse în Programul Național „Masă sănătoasă”, oferindu-li-se astfel elevilor posibilitatea de a primi zilnic o masă caldă sau un pachet alimentar în timpul orelor de curs. La nivel național, peste 450.000 de copii din peste 1.200 de instituții de învățământ vor beneficia de aceste facilități. Din județul Hunedoara, printre localitățile care au fost declarate eligibile se numără comuna Mărtinești.
15 lei pentru un meniu sau un sandwich
„În ce ne privește, toți cei 37 de copii, adică preșcolarii și școlarii din comună, se vor bucura de acest demers. Condițiile de creștere și dezvoltare ar trebui să fie egale pentru fiecare suflețel, indiferent din ce sat sau colț al lumii provine. Acest program nu doar că își propune reducerea riscului de abandon școlar, ci este o sursă de susținere pentru întregul sistem educațional. Hrana este vitală, trebuie să fie suficientă și echilibrată caloric, mai ales dacă vorbim de cei în creștere. Încă nu ne-am decis pentru care variantă să optăm, masă caldă sau sandwich, dar vom face asta după ce vedem și ce furnizor ne a va înainta oferta cea mai bună. De la conducerile școlare, la primării, inspectorate și minister, cu toții și-au dat mâna pentru a implementa un astfel de suport. Bugetul necesar e de 1,139 miliarde lei pentru întreaga țară, iar banii vin de la bugetul de stat”, a declarat primarul din Mărtinești, Adinel Ioan Botescu (foto). Edilul a mai amintit de faptul că sunt incluși și pe lista Inspectoratului Școlar Hunedoara, predată ministerului, pentru a primi un microbuz electric cu o capacitate de 16+1 locuri. La ora actuală, deplasarea copiilor către și dinspre cursuri se face cu un microbuz vechi de 10 ani. Când se strică, se caută soluții urgente precum apelarea la mașinile personale.
Asta e realitatea zilelor noastre!
De menționat că prin implementarea programelor de mese calde și distribuirea pachetelor zilnice, se urmărește nu doar combaterea foametei, ci și promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase printre elevi. Rolul subvențiilor oferite de stat în susținerea acestor inițiative este indispensabil, având un impact profund asupra accesului la educație. Prin acordarea lor, statul poate garanta că nici un elev nu este marginalizat din cauza situației socio-economice. Aceste programe contribuie la egalizarea șanselor. În acest fel, se diminuează riscul de abandon școlar și se încurajează diversitatea și incluziunea în sistemul educațional.