Masă sănătoasă pentru aproape 500 de copii din Vulcan
Magdalena Șerban
Programul Național “Masă sănătoasă” înseamnă acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, preșcolarilor și școlarilor. Acest demers aprobat și susținut de Guvern ajunge și în municipiul Vulcan, administrația publică de aici anunțând că urmează să fie implementat.
Finanțarea se asigură de la bugetul de stat
„Am fost selectați în cadrul acestui program, așa că 491 elevi de nivel preșcolar, școlar și gimnazial, toți frecventând Școala Gimnazială Nr. 6 Vulcan, vor beneficia de o masă gratuită, zilnic. Vom opta pentru varianta ce include masă caldă, urmând să primim oferte pentru a fi stabilit furnizorul. Valoarea e de 15 lei/beneficiar, inclusiv TVA, pentru două feluri de mâncare, fiind stabilită de Executiv pentru a include prețul materiei prime, al serviciilor de preparare al produselor și implicit cheltuielile de transport. Se adresează preșcolarilor și elevilor prezenți la activitățile didactice, pe perioada cursurilor, iar suportul alimentar nu se acordă în timpul vacanțelor sau a altor zile declarate prin lege, ca zile nelucrătoare. Selecția unităților de învățământ s-a făcut de către inspectoratele școlare județene, pe baza unor criterii ce vizează diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar care grevează asupra populației școlare din medii dezavantajate geografic, economic sau social. Este un sprijin real în susținerea sistemului educațional românesc, iar în acest fel, copiii vor avea parte de aportul nutrițional și caloric conform vârstei. Deși trăim într-o societate divizată de neajunsuri și probleme, copiii trebuie să fie primii care să beneficieze de condiții bune și egale. Măcar la școală. Ne bucură enorm de mult această veste de eligibilitate”, a transmis edilul-șef al municipiului Vulcan, Cristian Merișanu (foto).
Mai exact
Reamintim că în acest program au fost incluse 1.223 de școli din țară,
iar valoarea repartizată este de 1.019.223.000 de lei, potrivit notei de fundamentare. De acești bani ar trebui să beneficieze 458.833 de elevi. Se va derula în trei variante diferite. Prima constă într-o masă caldă, preparată în școlile în care există cantină cu aviz de funcționare, dar și un spațiu adecvat de servire a mesei. A doua implică o masă caldă furnizată în regim de catering. Pentru această variantă vor trebui să opteze unitățile de învățământ în care nu există cantină. A treia variantă: elevilor li se va oferi un pachet alimentar, în cazul în care nu este posibilă asigurarea unei mese calde. Totul, în limita a 15 lei pentru fiecare beneficiar. Sunt prevăzute și o serie de reguli astfel încât prepararea alimentelor să se încadreze cu adevărat în categoria „masă sănătoasă”. Mai exact, este interzisă folosirea de aditivi, conservanți sau potențiatori de gust, iar sarea iodată nu trebuie să conțină antiaglomeranți. Ceapa nu va fi prăjită, ci doar înăbușită, iar servirea de ouă ochiuri sau tocături prăjite nu va fi permisă. Vor fi evitate și mâncărurile care solicită un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a căror combinaţie produce efecte digestive nefavorabile. Pe scurt, trebuie să fie respectate prevederile Legii nr. 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar şi ale Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi. Potrivit prevederilor, suportul alimentar nu se va acorda pe perioada vacanțelor sau a altor zile declarate prin lege, ca zile nelucrătoare.