Masa zilnică gratuită a devenit realitate la Băcia
Magdalena Șerban
Dacă nu demult, primarul din Băcia anunța că demersul care îi vizează pe preșcolarii și școlarii din comună legat de Programul „Masa sănătoasă” va debuta după stabilirea furnizorului, de ieri (n.r. luni), s-a pus în practică.
În regim catering
„Dat fiind faptul că școala de la centru se află într-un amplu proces de renovare, lucrările fiind făcute din fonduri europene, ciclul gimnazial urmează cursurile la școala din Tâmpa, cel primar la Căminul Cultural din Băcia, iar preșcolarii la Casa Parohială din Tâmpa. Începând de ieri, 150 de preșcolari și școlari se pot bucura de un meniu zilnic, gratuit. Am optat pentru felul I și II. Banii care susțin acest proiect provin de la bugetul de stat și acoperă tot anul 2024. Este un ajutor real pentru cei mici, dar și pentru părinții lor, care pot sta liniștiți, mâncarea fiindu-le asigurată și fiind conformă cu vârsta și nevoile lor. Astfel, nu vor mai fi discrepanțe dictate de statut social, de posibilități și alte criterii, copiii având aceleași drepturi egale. O normalitate, în fapt”, a transmis Florin Alba (foto), primarul din Băcia.
Reamintim
Obiectivele fundamentale ale acestei măsuri guvernamentale constau în combaterea abandonului şcolar timpuriu, reducerea decalajelor dintre urban şi rural și protecţie socială pentru copiii care provind din familii aflate în risc de excluziune socială sau din zone defavorizate. Programul se adresează preșcolarilor și elevilor prezenți la activitățile didactice, pe perioada cursurilor, și se derulează în peste 1.200 de unități școlare din România, Executivul alocând un buget de peste 1 miliard de lei, iar demersul fiind un ajutor pentru foarte multe familii, mai exact pentru 450 de mii de copii. Suportul alimentar nu se oferă pe timpul vacanțelor sau a altor zile declarate prin lege, ca nelucrătoare. La nivel național, fiecare unitate și-a definit necesitatea. Prima variantă constă într-o masă caldă, preparată în școlile în care există cantină cu aviz de funcționare, dar și un spațiu adecvat de servire a mesei. A doua implică o masă caldă furnizată în regim de catering. Pentru această variantă au optat unitățile de învățământ în care nu există cantină. A treia opțiune include posibilitatea ca elevilor să li se ofere un pachet alimentar, în cazul nu este posibilă asigurarea unei mese calde. Totul, în limita a 15 lei pentru fiecare beneficiar. În „Masa sănătoasă” a acestora este interzisă folosirea de aditivi, conservanți sau potențiatori de gust, iar sarea iodată nu trebuie să conțină antiaglomeranți. Ceapa nu va fi prăjită, ci doar înăbușită, uleiul se va folosi o singură dată, iar mâncărurile „grele” precum tocăturile prăjite sau alte prăjeli vor fi evitate. Printre mâncărurile care au undă verde se numără: ciorbă de legume, supă de pui cu legume, ciorbă de văcuţă cu legume, legume cu piept de pui la grătar, mâncare de mazăre cu piept de pui, pilaf cu legume şi ficăţei de pui, piure de morcov cu grătar de pui, piure de cartofi, salată cu piept de curcan, mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor, ghiveci de legume cu pui, orez cu legume şi pui la tavă, sufleu de broccoli/conopidă cu brânză, tocană de legume, cartofi franțuzești dar și sandviș cu unt, şuncă, caşcaval şi legume, cu roşii, castravete, salată sau sandviș cu piept de pui la grătar, pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude precum gogoşar, varză, morcov și fruct întreg. De asemenea, în normele minime obligatorii care trebuie respectate se precizează că responsabilii vor evita asocierea unor alimente, cremele cu ouă și frișcă, maionezele