Iulian Ceia tergiversează judecarea procesului „Aurarilor”
Magistraţii de la Curtea de Apel Alba-Iulia se confruntă cu o situaţie destul de des întâlnită în procesele din România, în care sunt judecate persoane cunoscute şi înzestrate cu mintea ageră la şiretlicuri. Astfel, pentru că Iulian Ceia (foto) (n.r. – cercetat în dosarul Comorile dacice) şi-a schimbat domiciliul în Turcia, ieri, instanţa a fost nevoită să amâne judecata pentru luna februarie a anului viitor.
„Suntem obligaţi să-l cităm în Turcia”
Ieri, la Curtea de Apel Alba-Iulia, a avut loc un nou termen în dosarul „Comorile dacice” dar, pentru că înainte cu câteva zile de proces, unul dintre cei cercetaţi în această cauză, Iulian Ceia, a anunţat că şi-a schimbat domiciliul în Turcia, magistraţii au fost obligaţi să amâne judecata. În acest dosar, Ceia a fost deja condamnat la 12 ani de închisoare, de magistraţii Tribunalului Hunedoara, dar în prezent, dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Alba, în faza de apel. „Instanţa a hotărât să acorde un termen de judecată extrem de lung, pentru că ne confruntăm cu o situaţie mai neobişnuită. Inculpatul Iulian Ceia îşi tot schimbă locul de domiciliu, iar acum ne-a anunţat că se află pe teritoriul Turciei. Pentru că procedura de citare cu o altă ţară se poate face numai prin Ministerul Justiţiei, iar acţiunile durează foarte mult, judecătorii au amânat cauza până în data de 10 februarie 2011. Ceea ce se petrece este, clar, o încercare de tergiversare a judecării procesului. Cu ceilalţi inculpaţi, nu există probleme, dar domnul Iulian Ceia mereu încearcă să tragă de timp. Indiferent de motivele pe care le are, noi suntem obligaţi să respectăm legea şi trebuie să îl cităm, chiar şi în Turcia”, a declarat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba-Iulia.
Fără domiciliu în buletin
În urmă cu mai bine de o lună de zile, Iulian Ceia a dat un interviu pentru site-ul www.umbluliber.com, în care povesteşte că în actul său de identitate nu este trecută nici o adresă de domiciliu. „Din pricina acestei poveşti judiciare, nu pot să-mi cumpăr o casă şi nimeni nu vrea să mă ia în spaţiu. O persoană există în două moduri: în fapt, în faţa ta, fizic, şi în drept, prin cartea de identitate. De aia îi şi spune DE IDENTITATE, nu carte care atestă proprietăţile omului sau câţi prieteni are ca să-l ia în spaţiu. Am făcut cerere la poliţie. Au zis că nu se poate, în prima fază, şi că legea spune că trebuie să stau undeva, iar eu le-am spus că aşa vor să-mi stabilească domiciliu forţat. Până la urmă, s-a stipulat că situaţia mea e: PERSOANĂ FĂRĂ LOCUINŢĂ. Nu mai vreau să fac parte din Statul ăsta. Nu vreau să plătesc nici o taxă, nici apă, căldură, nimic. Prefer să nu le folosesc. Lucrez, graţie unor oameni de afaceri ca şi consultant pe securitate economico-financiară, job care mă trimite prin Anglia, Turcia, Rusia. Atunci, prefer să plătesc acolo o chirie… Nu mi se pare normal ca din taxele pe care le plătesc, să îi finanţez, astfel, pe cei care au comis abuzurile în ceea ce mă priveşte. Nu e un paradox, ci o tâmpenie, să îi finanţez pe ei, chiar dacă au dreptate. Să zicem că poate au dreptate. Cum să-i finanţez?”, a declarat Iulian Ceia, pentru site-ul mai sus menţionat. Întrebat fiind de reporter, cum îl pot găsi magistraţii, dacă nu are un domiciliu stabil, Ceia a spus: „Fiind de bună credinţă, notific instanţa când mă mut. Chiar zilele trecute am făcut-o”, a precizat Iulian Ceia.