Tot ceea ce ne înconjoară este, de fapt, doar o simulare pe calculator: lumea științifică prezintă un argument solid
Trăim într-o simulare. Poate părea o nebunie, dar unele dintre cele mai strălucite minți din comunitatea științifică sunt de mult timp preocupate de ideea că tot ceea ce ne înconjoară este, de fapt, doar o simulare pe calculator, asemănătoare cu ceea ce am văzut în filmul Matrix din 1999, dar fără toate scenele de acțiune și luptele palpitante împotriva mașinilor, informează bgr.com, anunță stiripesurse.ro.
Nu scade niciodată
Cea mai recentă apariție a acestei idei vine de la omul de știință Melvin Vopson. Vopson a formulat anterior ceea ce el numește „A doua lege a infodinamicii”. Această „lege” se bazează pe faptul că a doua lege a termodinamicii guvernează modul în care entropia crește sau rămâne aceeași, dar nu va scădea niciodată. Vopson spune că entropia în sistemele informatice ar trebui să fie aceeași.
Dar nu este așa. De fapt, entropia în sistemele informatice rămâne de obicei constantă sau chiar scade până la o valoare minimă. Din acest motiv, Vopson a creat a doua lege a dinamicii informației, afirmând că „a cincea stare a materiei” trebuie să existe pentru a echilibra modul în care universul se extinde fără a pierde sau a câștiga căldură. Acest fapt, spune Vopson, necesită ca entropia totală din univers să rămână constantă, iar acest lucru ar putea dovedi că trăim într-o simulare.
Dovezile se rezumă la mutații
Charles Darwin, unul dintre cei mai importanți oameni de știință care au contribuit la promovarea evoluției, credea că mutațiile se produc la întâmplare. Cu toate acestea, Vopson spune că mutațiile au loc pentru a ajuta la echilibrarea entropiei informaționale. Pentru a dovedi acest lucru, el a analizat Covid-19 și mutațiile sale și a găsit o „corelație unică între informație și dinamica mutațiilor genetice”. (A. N.)