ComunitatePolitica si administratie

Apel al administraţiei publice din Petrila: Donează un obiect pentru viitorul Muzeu al Satului momârlănesc!

Magdalena Șerban

Oraşul Petrila va da în circuitul turistic un muzeu al satului, construit cu ajutorul unei finanțări europene. Obiectivul face parte dintr-un amplu proiect în cadrul căruia sunt bifate mai multe investiţii, însumând 50 de milioane de lei fonduri neram­bur­sabile câștigate de conducerea pu­blică pen­tru modernizarea localităţii. Efortul pentru a se reuși materia­lizarea unui astfel de demers menit să urce o treaptă importantă în procesul de dezvoltare este evident, iar acum, e nevoie de o implicare mai mare, adică inclusiv a comunității. În fond, tot ce se face va dăinui generațiilor următoare.

Adevărata bogăție
„Primăria și Consiliul Local al orașului Petrila intenţionează să valorifice, prin expunere, documente, artefacte isto­rice, obiecte privind ocupaţiile tradițio­nale și culturale, tradițiile și obiceiurile din sfera vietii spirituale locale, toate acestea urmând a fi achiziționate prin donație și expuse în noul Muzeu al Satului care se apropie cu pași rapizi de momentul deschiderii oficiale. Facem un apel la sensibilitatea dumnea­voastră, a tuturor localnicilor din vatra satului nostru momârlănesc, să donaţi obiecte de care dispuneţi şi nu vă mai sunt de trebuință, care pot fi expuse la viitorul Muzeu al Satului Momârlănesc din orașul nostru. Dorim să punem în valoare vatra satului momârlănesc, aducând în atenția celor care îi vor trece pragul ocupațiile bunicilor și a străbunicilor noștri, precum și munca și obiceiurile lor, ca fiind parte din moș­tenirea lăsată nouă de-a lungul vea­curilor”, a fost îndemnul lansat de pri­marul orașului Petrila, Vasile Jurca (foto). Legat de pbiectele care pot fi donate, edilul a menționat documente istorice locale (hrisoave, zapise, scrisori si alte documente personale vechi ale rudelor care au luptat pe front în Primul sau al Doilea Război Mondial), jurnale de front, jurnale personale de război, memorii, amintiri, fotogralfii vechi cu imagini de familie cu portul vechi momârlănesc, fotografii sau imagini vechi de la adunări publice (nedei, hramuri, târguri, bâlciuri), fotografii ale unor personalități originare din locali­tate. De asemenea, sunt bine­venite artefacte pre­cum obiec­te care să re­flec­te practicarea unor ocupaţii şi meşteșuguri tradițio­nale, unelte agri­cole vechi, unelte și obiecte privind practicarea păs­tori­tului, agriculturii, culesului din natură, vâ­nătoare, piese ale costumului popular tradiţional, obiecte legate de practicarea unor obiceiuri tradiționale momârlănești, obiecte privind prac­ticarea unor ocupaţii casnice, obiecte de podoabă, obiecte legate de practi­carea unor rituri de trecere (naștere, botez, nuntă, înmormântare), obiecte și mobilier de interior tradițional, textile de interior, obiecte de ceramică tradiţio­nală și vase pentru prepararea mâncării, obiecte de uz casnic tradițional. Toți cei interesați să contribuie la continuarea datinilor, conservarea și promovarea patrimoniului și a valorilor autohtone sunt rugați să sune la numărul de telefon 0787 274 751.

De știut
Muzeul se află pe strada Jieț și are o suprafață construită de 954 mp, spații verzi întinse pe 27.218 mp și suprafețe pietonale și carosabile – 5.744 mp. Cele 23 de clădiri din lemn (fără mijloace alimentate electric) ridicate aici reflectă modul de organizare și viață al unei comunități sătești de momârlani. Astfel, obiectivul constituie un mic sat autentic, casele și biserica din lemn fiind realizate 1 la 1 după modelul gospodăriilor din zonă. În trecut, momârlanii își construiau casele în locuri greu accesibile, la distanțe mari unele de celelalte, în general pe coamele unor dealuri.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura