Comunitate

Taragotul va răsuna cu măiestrie, la Vața de Jos

Magdalena Șerban
Vața de Jos e renumită nu doar datorită vechilor băi de aici, ci și prin prisma tradițiilor pe care au­to­ri­ta­tea publică lo­cală le duce mai departe în ca­drul unor e­ve­nimente care au de­ve­nit etalon.
Iar cum e vară, Festivalul Taragotului nu avea cum să lipsească din agenda culturală a conducerii comunei. Așa că sunteți invitați la ediția cu numărul XII, ce se anunță a fi un adevărat regal, urmând să reunească maeștri ai căror talent incontestabil va fi adus în atenția publicului. Mâine, 19 iulie, pe scena special amenajată în punctul zero al satului principal, mai précis în arealul căminului cultural, la ora 17:30 va debuta un spectacol al frumosului și al datinei folclorice.

Artiști consacraţi, din întreaga ţară
„Haideți la Vața, pentru a vă bucura de cântecul unui instrument etalon, care ne definește atât de bine muzica de suflet. Prin intermediul acestui festival ne propunem să promovăm folclorul interpretat cu măiestrie, adu­când toto­dată un omagiu vir­tuoșilor taragotiști care au dus faima acestui instrument în toată lumea. Vă aștep­tăm, fie că sunteți fii ai satului, localnici, prieteni sau pur și simplu vizitatori. Taragotul ne va garanta o zi de mare săr­bătoare și cred că ce contează este să fim uniți în crezul ve­chilor obiceiuri, să le păstrăm și să le insuflăm celor ti­neri, tocmai pentru a nu fi rătăcite. Mulțu­mim mult partenerilor noștri în orga­nizare“, a fost invitația lansată de Liviu Ioan Lință (foto), pri­marul din Vața de Jos. De completat că în România, ta­ra­­gotul a fost adus în 1909, de Luţă Io­viţă, un profesionist excepţional născut în 6 ianuarie 1883, la Dalci, judeţul Caraş-Severin şi răposat în 1954, la Timişoara. De atunci, acest instrument cucerește fără gra­nițe, puterea emoției pe care o gene­rează în inimile publicului fiind unică. Așa că a venit din nou timpul să răsune în Țara Zarandului.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura