Veţelul, tot mai aproape de Deva
Magdalena Şerban
Datorită faptului că pe teritoriul său îşi desfăşoară activitatea Termocentrala Mintia şi alte unităţi economice cu potenţial financiar, despre Veţel se poate spune că are cel mai mare buget dintre comunele din judeţ, chiar mai mare ca unele oraşe. Însă, acest lucru nu înseamnă că e şi suficient pentru amplele proiecte propuse. Cu toate acestea, realizările sunt notabile.
Noi lăcaşe de cult
O frumoasă biserică s-a înălţat în satul Leşnic, bazele ei fiind puse în anul 2005. „Din bugetul local, am alocat bani pentru construirea unui nou lăcaş de cult. Ne-a ajutat Dumnezeu şi am ajuns într-o fază avansată cu lucrările, zilele acestea urmând a se finaliza partea de acoperiş. Tot în acest sat, mai există şi biserica Sfântul Nicolae, trecută pe lista monumentelor istorice. Comunitatea merită un loc de rugăciune, care să-i aline sufletele. În zilele noastre, sunt multe lucruri care ne amărăsc”, menţionează Ioan Henţiu (foto), primarul comunei Veţel. În acelaşi an (2005), o altă biserică avea să fie pusă în construcţie din temelii. Şi tot banii primăriei au fost cei care au ajutat. Este vorba de noul lăcaş de rit ortodox din Vulcez –Veţel.
Modernizări la tot pasul…
Cunoscută ca o zonă unde vara numeroşi locuitori din Deva vin să-şi petreacă week-end-ul la iarbă verde şi la aer curat, Valea Veţelului a „avut parte“ de ample lucrări de decolmatare. „Decolmatările au fost efectuate pe o lungime de aproape un kilometru şi finalizate luna trecută. Acestea vor continua şi în aval de DN7, până la calea ferată”, precizează edilul şef al comunei Veţel.
Nu poţi să treci prin comună, fără să remarci un cămin cultural frumos amenajat. Căminul Cultural din Veţel se află în plin proces de modernizare. „Mai avem de schimbat câte ceva în interiorul acestuia. De asemenea, instalaţia de climatizare, aparatura necesară bucătăriei, instalaţia de sonorizare şi alte mici finisaje sunt trecute pe lista de investiţii. Căminul are o capacitate destul de mare, ţinând cont că sala de festivităţi are 200 de locuri, iar cea de spectacole, tot atâtea. Este destinat localnicilor, aceştia putându-se bucura de utilitatea lui, cu orice ocazie”, spune Ioan Henţiu. Şi dacă tot s-a discutat despre cămine culturale, trebuie menţionat faptul că şi cel din Mintia este cuprins într-un proiect de extindere, aflat deja în lucru. Iar „de la anul dorim, ca şi cel din Leşnic să beneficieze de grupuri sanitare noi”, afirmă primarul. Modernizarea instituţiilor de învăţământ reprezintă o altă prioritate pentru administraţia locală. „În 2011 vrem să dotăm Şcoala Primară din Leşnic cu grupuri sanitare noi. Anul acesta am reuşit finalizarea grupurilor sanitare de la grădiniţa din Veţel”, completează edilul.
În 2011, nu vor lipsi lucrările de modernizare şi reparaţii ale drumurilor şi şcolilor din comună. „Nu putem să ne plângem că nu sunt bani, însă nu avem pe cât este necesar, pentru ca investiţiile să se desfăşoare conform volumului şi periodicităţii dorite”, încheie primarul Veţelului.