Așa e când ai succes. Ți se fură identitatea și ești târât prin noroi pe rețelele de socializare. Deși nu are cont de Facebook, primarul din Ilia s-a trezit că are!
Magdalena Șerban
Cel mai simplu e să arunci cu pietre, precum un laș, din spatele calculatorului sau al telefonului mobil, folosindu-te de o persoană, mai ales atunci când e una apreciată de multă lume. Fie frustrările sunt prea mari, fie scopul ține de interese obscure, precum dăfăimare și discreditare, cert e că primarului din Ilia, Marius Omotă, i-a fost furată identitatea și omul s-a trezit că are cont de Facebook. Cu poză, ca la carte. Iar în mediul online, edilului i-a fost atribuit rolul unui macho. Picanteriile sunt la ordinea zilei. Dar lucrurile nu rămân așa. S-a lăsat cu plângere penală, iar în baza cadrului legislativ în vigoare, vinovatul va plăti.
Convorbiri cu doamnele și domnișoarele. Bineînțeles, nu unele administrative
Potrivit edilului, în ultima săptămână apar cereri de prietenie de pe acest cont făcut să pară unul real, urmate de o serie de propuneri certate cu religia și decența. De morală și etică, nici nu mai vorbim. Așa că, inevitabil, a fost nevoie de scurt timp să se afle că ceva nu e în regulă și furtul de identitate e răspunsul la ceea ce se petrece. Alesul local nu are astfel de îndeletniciri și nici practici care să-l pună la zid, imaginea sa fiind nepătată. Prin urmare, a fost contactat de persoanele care au fost jignite și a luat poziție pe pagina de Facebook a primăriei. Evident, poziția sa este una fermă. „Eu, Marius Omotă, nu am cont de Facebook. Vă rog frumos să nu luați în considerare mesajele acestui cont fals creat. Am fost sunat și căutat de către persoane care mi-au arătat aceste convorbiri. Repet, josnice. Fraților, campania s-a terminat. Dacă aceasta este ideea voastră de a influența opinia publică, înseamnă că sunteți niște oameni la fel ca mesajele pe care le scrieți. Am depus o plângere penală și sper să aflăm cine este în spatele acestei lucrături mizerabile. Dragii mei, vă rog să distribuiți această postare și să blocați/raportați acest cont fals”, a transmis Marius Omotă. Acesta reamintește că infracțiunea de fals informatic este reglementată și, ca orice infracțiune, are prevăzută o pedeapsă penală în momentul în care o persoană o săvârșește. Adică, cel/cea care deschide un cont de Facebook cu datele reale ale unei alte persoane și utilizează acel cont (adaugă persoane în lista de prieteni, postează, etc.) poate risca o pedeapsă penală, chiar și închisoare, fiind vorba de „furt de identitate”. Norocul cel mare e că primarul e cunoscut și respectat, iar comunitatea pe care o conduce, apropiații, colaboratorii și chiar și cei care doar au auzit de el (cum altcumva decât de bine, ceea ce a realizat până acum fiindu-i parte din caracterizare), nu au luat în considerare aberațiile petrecute în regim online.