Actualitate

Undă verde pentru autostrada Sibiu-Nădlac. Lucrările pentru tronsonul lipsă pot începe

Constructorul a primit undă verde pentru demararea lucrărilor la tron­so­nul final care completează autostrada între Sibiu-Vama Nădlac II.

Inițial, fără tuneluri
Mai precis, Ministerul Transporturilor a eliberat Autorizația de Construire pentru cele două tuneluri „pentru urși” ce vor fi ridicate de UMB pe cei cinci kilometri ai Autostrăzii A1 Lugoj – Deva, și care lipseau pentru completarea autostrăzii. În luna aprilie, UMB a obținut Autorizația de Construire pentru cei cinci kilometri ai lotului, dar fără a include tunelurile. Segmentul lipsă al Autostrăzii A1 Lugoj – Deva, cu un contract de 1,8 miliarde lei finanțat prin PNRR, include acum lotul de 9 km între Holdea și Margina. Acest lot va permite finalizarea Autostrăzii de la Sibiu (Boița) până la Nădlac II. Cele două tuneluri vor fi amplasate la kilometrii 52+841 – 53+209 și 53+581 – 55+459, având o lungime totală de 2,13 km.
Sorin Grindeanu pune întârzierea lucrărilor pe seama urșilor
Sorin Grindeanu a menționat că în­târzierile proiectului au fost cauzate de prezența urșilor și altor animale săl­batice, în ciuda faptului că, în decursul anilor, Ministerul Transporturilor și CNAIR au beneficiat de fonduri euro­pene suficiente pentru finalizarea tron­so­nului Sibiu-Nădlac, parte a coridorului Nădlac – Constanța.
Contractul pentru lotul 2 al Autostrăzii A1 Lugoj – Deva a fost semnat în 2013 cu firma italiană Salini, iar în 2015, CNAIR a solicitat constructorului să im­ple­menteze ecoducte pentru a asigura continuitatea traficului de animale. În ciuda faptului că proiectul era finanțat din fonduri europene, acesta a eșuat, iar contractul a fost reziliat în 2017. CNAIR a fost nevoită să achite daune de peste 200 de milioane de lei, invocând rezili­e­rea ilegală a acordului. Ultimul lot din autostrada Sibiu-Nădlac trebuie fi­nalizat până în 2026. Termenul de exe­cuție pentru ultimul tronson din auto­strada Sibiu-Nădlac este de 34 luni.
Dacă UMB va respecta termenii sta­biliți, lucrările vor fi finalizate până în au­gust 2026, iar decontarea facturilor va fi completă până în decembrie 2026. Astfel, va fi posibilă circulația neîn­tre­ruptă pe autostradă de la Sibiu (Boița) până la Nădlac 2, potrivit economedia.ro.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura