Comunitate

Dacă intră la finanțare, au dat lovitura! Un proiect medical de proporții, demarat de Sanatoriul de Penumoftiziologie Brad în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara, pentru a salva sănătatea hunedorenilor, include dotări de top

Magdalena Șerban

Sanatoriul de Penumoftiziologie Brad în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara lansează un proiect am­bi­țios de dotare a Ambulatoriului Integrat cu aparatură medicală în valoare de 13.083.832,35 lei (2.268.383,93 euro). Potrivit documentației, sunt vizate pen­tru a fi achiziționate 43 de echi­pa­mente medicale de ultimă generație. Unele aparțin de viitorul medicinei.

Spectru generos de acoperire
Totul e gândit pentru creșterea pre­venției, precum și sporirea capacității de diagnostic, prin dezvoltarea programelor de screening și de depistare precoce a anumitor boli netransmisibile, dar cu im­pact major asupra sănătății publice (di­verse forme de cancer, diabet, boli car­dio­vasculare și respiratorii), precum și prin screening pentru boli infecțioase (hepatită, HIV/SIDA, tuberculoză). Astfel, vor fi achiziționate echipamente ce vor fi utilizate în diferite tipuri de screening precum cel de cancer pulmonar, cancer hepatic, cancer prostatic, cancer renal, pentru diagnosticarea hepatitelor, scre­e­ningul hipertensiunii arteriale, al trom­bembolismului pulmonar, screeningul tromboflebitei și al trombozei venoase profunde, screening BPOC, screening astm bronșic, screening TBC, screening diabet zaharat și screening osteoporoză.

Unic în județ! Personalizarea terapiei pe baza structurii genetice a pacientului
Printre dotările de top, incluse în pro­iect, se numără un sistem automatizat de secvențiere de nouă generație (NGS), utilizat în patologie pentru a ajuta la diagnosticarea și tratarea bolilor cauzate de modificări ale ADN-ului sau ARN-ului. De exemplu, unele tipuri de cancer sunt cauzate de mutații (modificări mici) sau rearanjamente (modificări mari) în ADN-ul anumitor gene care fac celulele să creas­că fără control. NGS poate fi, de ase­me­nea, utilizat pentru a selecta me­di­ca­mente care pot ținti modificările i­den­ti­fi­cate în tumoră. Acesta este adesea des­cris drept medicament de precizie, de­oa­rece ajută la furnizarea tratamentului potrivit, pacientului potrivit, la momentul potrivit. NGS poate ajuta, de asemenea, să afle cum o persoană răspunde la me­di­camente pe baza ADN-ului sau ARN-ului său. De exemplu, unii oameni au variații ale ADN-ului lor care îi fac să me­ta­bo­li­zeze medicamentele mai rapid sau mai lent decât alții. Acest lucru poate afecta cât de bine funcționează medicamentele sau cât de probabil este ca acestea să pro­voace reacții adverse. Cu ajutorul acestei tehnologii, pacientul beneficiază de o soluție ”la cheie”, generată exclusiv de NGS, cu intervenție umană minimă.

RMN deschis. Acum, și pacienții anxioși, claustrofobi, cu probleme de mobilitate sau supraponderali se pot simți confortabil
Echipamentul de imagistică prin re­zo­nanță magnetică folosește unde radio și un câmp magnetic, fiind utilizat atât pen­tru stabilirea cu certitudine a unui diag­nos­tic, cât și în urmărirea post tera­pe­utică, pentru a determina eficiența tra­ta­mentului, sau înainte de unele intervenții chirurgicale. RMN-ul propus are o arhi­tectură deschisă, o platformă hardware avansată și aplicații clinice de vârf. Cu ajutorul aparatului pot fi analizate orice re­giuni din corp, procedura nefiind una du­re­roasă (creier, ficat, inimă, vase de sânge, articulațiile mâinilor și ale pi­cioa­relor, etc). Pe baza imaginilor pot fi diag­nos­ticate boli precum anevrisme ale va­selor de sânge, AVC, tumori benigne sau maligne, traumatisme craniene în urma unor lovituri, scleroză multiplă sau afec­țiuni ale coloanei vertebrale. Scanarea du­rează între 15 și 90 de minute, în func­ție de dimensiunea zonei analizate. In­ves­­tigația de tip RMN poate fi greu de su­por­tat de persoanele care suferă de an­xi­e­tate sau de claustrofobie. În timp ce apa­ra­tele clasice au forma unui tub, RMN-ul deschis are marginile laterale li­be­re și este mai spațios. Este reco­man­dat și per­soanelor supraponderale sau cele cu pro­bleme de mobilitate, care vor beneficia de un confort sporit în timpul procedurii.

Platformă de inteligență artificială
E maximum în materie de dotare, la ora actuală. Sistemele de inteligenţă artifi­ci­a­lă au acces la o bază de date foarte ma­re şi se axează în principal pe re­cu­noaşterea unor algoritmi, având date de la cei mai buni specialişti din domeniu, iar viteza prin care pot recunoaşte o anu­mită patologie este mai rapidă, rezultând date cu acurateţe mai mare. Unul dintre cele mai notabile avantaje este ca­pa­ci­tatea de a detecta automat leziunile, ofe­rind în același timp o descriere mi­nu­țioasă a caracteristicilor acestora. Aco­peră un spectru larg de specialități me­dicale (pneumologie, oncologie, neuro­logie, ortopedie, reumatologie – și pato­lo­gii – leziuni și tumori cerebrale, ane­vris­me, scleroză multiplă, Parkinson, atrofie, demență, noduli pulmonari, osteoartrita, de­formări sau diverse măsuratori preo­pe­ratorii). Aplicațiile sunt certificate ca dispozitive medicale, validate și utilizate în spitale din întreaga lume. E și o ade­vărată platformă de interpretare on­co­logică, care îl ajută pe medic să coreleze și să compare datele examinărilor RMN, CT și radiologice ale unui pacient. Astfel, se scurtează semnificativ timpul de examinare, cercetare și comparare. Pentru patologia pulmonară, platforma are în dotare un soft care sprijină în de­pistarea nodulilor pulmonari și evaluarea evoluției acestora.

Platformă de monitorizare non-invazivă a pulsoximetriei
Măsoară saturația de oxigen (SpO2), frec­vența pulsului (PR), indicele de per­fuzie (Pi), hemoglobina totală (SpHb), con­ținutul de oxigen (SpOC), indicele de va­riabilitate pletismografic (PVi), meth­emo­globină (SpMet), carbo­xi­hemo­glo­bină (SpCO), rata respiratorie pletismo­grafică (RRp) și rata respiratorie acustică (RRa). Pulsoximetria reprezintă ”măsura­rea” neinvazivă a procentului de hemo­globină legată de oxigen, oferă estimări în timp real a saturaţiei arteriale în in­tervalul de 80% până la 100% şi aver­tizează în cazul perfuziei capilare dimi­nu­a­te evitând în acelaşi timp disconfortul şi riscurile asociate recoltării arteriale. Este o tehnică standard de monitorizare a pa­cienţilor într-o mare varietate de situaţii clinice. Pulsoximetria oferă un avantaj în cazul evaluării caracterului adevat al oxigenării în cazul analizei gazelor sang­uine prin furnizarea de măsurători es­ti­mative ale SaO2 continue, reducând in­ci­denţa şi durata episoadelor de desa­turare, ducând astfel la mai puţine efecte adverse şi scurtarea timpului până la des­coperirea hipoxiei.

Sistem de tratament a patologiilor mitocordiale prin hipoxie-hiperoxie intermitentă
Implică respirația alternativă de aer hipoxic (cu nivel scăzut de oxigen) cu in­terval de aer normoxic sau hiperoxic (cu nivel ridicat de oxigen). Acesta va fi uti­li­zat la nivelul cabinetului de pneumologie pentru creșterea capacității respiratorii, în patologii pulmonare, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică, limitări respiratorii date de patologii neurologice sau sindroame de imobilizare. Poate fi utilizat și pentru creșterea capacității pulmonare la efort. Acest protocol poate fi ajustat în urma unor teste care se fac înainte de prima ședință și se pot repeta ulterior. În cursul primului test hipoxic, aparatul sugerează o valoare a con­cen­trației de oxigen, care odată acceptată, va fi salvată în fișa pacientului pentru a fi folosită la ședințele următoare. Al doilea test hipoxic măsoară timpul necesar pa­cientului pentru a ajunge să respire aer a cărui concentrație de oxigen scade de la concentrația normală la concentrația stabilită în timpul primului test. În acest fel, fiecare pacient beneficiază de un pro­tocol terapeutic personalizat.

Au găsit sprijin permanent și deschidere din partea CJ
,,Ținând seama de faptul că prioritatea în reformele sistemelor de sănătate este de dezvoltare a serviciilor medicale am­bulatorii și a celor de spitalizare de o zi, în detrimentul celor furnizate în regim de spitalizare continuă, de faptul că la nivel internațional se consideră că între 80% şi 90% din problemele de sănătate pot fi soluţionate în cadrul structurilor de asis­tenţă medicală primară sau ambula­torie, și nu în ultimul rând de faptul că ten­din­țele recente din domeniul asistenței spi­ta­­licești sunt de reducere a numărului de paturi pentru spitalizarea continuă din cau­za costurilor ridicate pe care le im­pli­că, Sanatoriul de Penumoftiziologie Brad își propune prin prezentul proiect dez­vol­tarea infrastructurii Am­bu­la­to­riului in­te­grat. Echipamentele și dotările solicitate prin proiect se încadrează în categoria celor mai performante și ra­pi­de de pe pia­ța de profil, la acest moment, iar achi­zi­țio­narea acestora, precum și im­plemen­ta­rea de programe de screening/ consul­tații preventive vor avea un impact major asupra depistării precoce a pro­ble­melor de sănătate înainte ca acestea să evo­lu­e­ze în afecțiuni greu de tratat și vindecat, asupra scăderii numărului de decese din cauze prevenibile și din cauze tratabile, și nu în ultimul rând asupra tran­ziției de la serviciile medicale de spe­cia­litate fur­ni­zate în forma spitalizării con­ti­nue, la fur­ni­zarea serviciilor de tratament și îngrijire ambulatorie. Din echipa­men­tele medi­cale pe care le dorim achi­zi­țio­nate prin acest proiect, unele sunt vitale, la nivel județean. De exemplu, sistemul auto­ma­tizat de secvențiere de nouă ge­nerație (NGS) – care este o platformă de secven­țiere de generație următoare (NGS) cu două instrumente ce auto­ma­ti­zează pașii principali din fluxul de lucru NGS, inclusiv purificarea și cuantificarea probelor, pre­gătirea bibliotecii, secven­ți­e­rea, analiza bioinformatică și raportarea utilizată în cazul biopsiei lichide. Biopsia lichidă fiind o tehnică utilă în care biopsia țesuturilor solide poate fi dificilă sau pe­riculoasă, cum ar fi cazul tumorilor loca­lizate într-o zonă inaccesibilă sau în cazul pacienților care nu sunt eligibili pentru o biopsie chirurgicală. Se bazează pe identificarea și analiza fragmentelor de ADN sau ARN tumoral eliberate în sânge sau alte lichide ale corpului. Astfel, NGS poate identifica tumori în stadii precoce, în care biopsia tumorală nu poate fi efectuată. De ase­menea, reprezentă un instrument util în urmărirea pacientului aflat în remisiune, pentru a identifica rapid recurențele tu­morale și, mai mult, caracteristicile mu­taționale ale clonei tumorale care a pro­dus recurența. Din nou, aportul con­du­ce­rii Consiliului Județean Hunedoara pentru ca un astfel de proiect investițional să se poată concretiza este unul major”, a trans­mis Liliana Stolnicu (foto), mana­ge­rul Sanatoriului de Penumoftiziologie Brad.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura