Comunitate

Ilia: Adio, problema apei, în verile secetoase. S-a semnat contractul pentru rețeaua publică. Vin fondurile nerambursabile și încep lucrările

Magdalena Șerban
Apa în regim centralizat este vitală pen­tru orice comunitate, fiind o utili­ta­te esențială pentru a se evita nea­jun­surile generate de perioadele de secetă, mai ales în mediul rural, când multe fântâni au de suferit. La Ilia, pro­iectul administrativ pe care primarul Marius Omotă a făcut tot posibilul să-l ducă la îndeplinire și-a primit parafa zilele trecute. Investiția în rețeaua de apă are la bază o finanțare consi­de­ra­bilă, câștigată de conducerea de aici.

Fără timp pierdut. Zis și făcut. Au pregătit totul, iar lucrările iau startul curând
,,Împreună cu ministrul Dezvoltării – Adrian Veștea, am semnat contractul de finanțare a obiectivului de investiții Alimentare cu apă în comuna Ilia, județul Hunedoara, în valoare totală de 9.581.674 de lei, în cadrul Programului Național de Investiții Anghel Saligny. Contribuția noastră din bugetul propriu însumează 168.000 de lei, suma amin­ti­tă anterior fiind asigurată în întregime prin program. Câștigând acest obiectiv nou de investiții, vom putea realiza rețelele de distribuție de apă în partea rămasă descoperită în satul Săcămaș, respectiv în satul Dumbrăvița, localități care se vor racorda la rețeaua de apă existentă. Se vor mai realiza rețele de distribuție în Valea Lungă și Cuieș, care se vor racorda la rețeaua de apă pe care o are în execuție Apa Prod, prin Master planul județului. Legat de demersul nos­tru, noi deja am organizat licitația și a­vem desemnat câștigătorul (s-au li­citat proiectarea și execuția). Studiul de feza­bi­litate și proiectul sunt realizate, fiind plă­tite din cota noastră locală, așa că mai e foarte puțin până la obținerea auto­rizației de construire ce va fi emisă de către Consiliul Județean Hunedoara. Ne-am mișcat repede, urmând ca în cu­rând să dăm ordinul de începere a lu­cră­rilor. Licitația am organizat-o cu clau­ză suspensivă, astfel încât în mo­mentul semnării contractului de finan­ța­re, să-i putem da drumul. Nu mai pier­dem tim­pul și stăm pe gânduri. Mul­țu­mesc dom­nului Laurențiu Nistor, pre­șe­dintele PSD Hunedoara și președintele CJ Hunedoara, pentru implicare și ajutor”, a transmis primarul din Ilia, Marius Omotă. Edilul a mai punctat ideea că lista utilităților mo­derne va continua, totul până se va atin­ge gradul de dezvoltare propus. Ideea este ca cetățenii să beneficieze de opor­tunități și confort sporit, echi­va­len­te cu cele de la oraș. Însă într-un mediu nepoluat, unde pământul rămne curat, la fel ca și roadele lui. ,,Oamenii trebuie să-și ude grădinile și recoltele, dar nu în­todeauna au de unde, pânza freatică pu­nând limite cantității de apă disponibilă. Este una dintre investițiile pe care le-am dorit foarte mult să le materializăm, pentru ca nimeni să nu fie privat de un lucru atât de sfânt ca paharul de apă”, a adăugat edlilul local.

Apa Prod, în completare. Și-au dat mâna, pentru o acoperire vastă
,,Felicit autoritatea publică locală din Ilia pentru acest succes. La rândul nos­tru, prin proiectul mare, implementat la nivel județean, vom face lucrări ce vor fi în continuarea celor ale primăriei, adică de alimentare cu apă a satelor Bretea Mureșană, Bacea și Sârbi, cu reali­za­rea conductei de aducțiune care va veni din Deva. Nu puține sunt cazurile când cei de la Pompieri sunt nevoiți să inter­vină, seceta lăsând lumea fără apă în zilele toride. Astfel de situații trebuie pre­venite”, a transmis ing. Dorin – Oliviu Gligor, directorul general al S.C. Apa Prod S.A. Deva.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura